برگزاری کارگاه مهارت چاپ مقاله علمی پژوهشی در نشریات معتبر در مؤسسه آموزش عالی فاطمه الزهرا (س) اصفهان

شناسه خبر : 126217

1401/06/01

تعداد بازدید : 28

برگزاری کارگاه مهارت چاپ مقاله علمی پژوهشی در نشریات معتبر در مؤسسه آموزش عالی فاطمه الزهرا (س) اصفهان
طلاب سطح 3و 4در مقطع تحصیلات تکمیلی به نگارش مقاله علمی می پردازند؛ از این رو نیازمند آموزش جهت نشر و ثبت کار علمی خود در مجلات علی کشور هستند به همین خاطر معاونت پژوهش سطح 4 کارگاهی با عنوان مهارت چاپ مقاله علمی پژوهشی در نشریات معتبر با حضور دکتر محسن خوش فر استاد حوزه و دانشگاه به صورت حضوری و مجازی در تاریخ 1 شهریور ماه برگزار نمود.

دکتر خوش فر در ابتدا به اهمیت تحقیق و پژوهش اشاره و به تعریف مقالات معتبر و دسته بندی آن پرداخت و خاطر نشان ساخت: مقاله ای که با روش علمی و منابع علمی نگاشته شود مقاله معتبراست. در فضای علمی مقالات معتبر به سه دسته تقسیم می شوند. 1. مقاله علمی پژوهشی: مقاله ای که دارای استدلال و نوآوری علمی است و محققین علم را به واسطه  مقاله  خود پیشرفت می دهند. 2. مقاله علمی ترویجی: مقالاتی که به گزارش پژوهش های قبلی و با روش علمی می پردازند. در این مقالات نوآوری علمی وجود ندارد. 3. مقاله علمی تخصصی: مقاله ای که به بررسی مباحث تخصصصی  مربوط به یک حوزه علمی مشخص می پردازند ولی نو آوری علمی در این مقالات نیست.
وی در ادامه به رده بندی مجلات مقالات اشاره و اظهار داشت: مقالات بر حسب مجلات  دسته بندی می شوند که در هر کشوری مؤسسه ای مجلات را بررسی و درجه بندی علمی می کند. در ایران شورای عالی فرهنگی  به عنوان نهاد برتر اعتبار مجلات را بررسی و به نهاد های زیر دست از جمله وزارت علوم و تحقیقات، معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه و وزارت بهداشت اعلام می نماید و هر یک از این نهادها در سایت های خود بر اساس  اعتبار علمی مجلات را به پنج دسته الف مثبت، الف، ب، ج، د دسته بندی نموده اند.
استاد حوزه و دانشگاه با معرفی شناسه پژوهشگری(کد ارکید ) در دنیای پژوهش بین المللی به آموزش نحوه دریافت آن توسط پژوهشگران پرداخت و گفت: کد ارکید (ORCID) شامل 16 کاراکتر و عدد است که به صورت انحصاری به یک پژوهشگر جهت شناسایی  فعالیت های او در فضای بین اللملل تحقیق و پژوهش اختصاص داده می شود. دریافت این کد رایگان است. محققین می توانند در پرتال www.orcid.org  ثبت نام کرده و اطلاعات خود را در زمینه های تحصیلی، بیوگرافی، مقالات و کتاب ها ، تکمیل نمایند. یکی از مهمترین ویژگی های کد ORCID ، امکان اتصال به تمام پایگاه های معتبر علمی است.
وی با اشاره به اینکه نوع ارزیابی با توجه به ارزیابان مقالات متفاوت است؛ بیان داشت: ارزیابان به دو صورت مقالات را داوری می نمایند یک گروه از داوران کلی نگر بوده و معمولاً از شخصیت های برجسته ای هستند که به محض رویت عدم نوآوری در مقاله توسط نویسنده آن را رد می نماید دسته دوم داورانی هستند که جزئی نگر و اهل بیان توضیحات می باشند و با دیدن قسمت های مختلف مقاله ضعفهای مقاله را بیان می کنند.
خوشفر به صورت عملی بارگزاری یک مقاله در مجله علمی را آموزش دادند و به بیان عمده اشکالات مقالات ردی از جانب نشریات معتبر علمی پرداخت و  اظهار داشت: نوآوری نداشتن مقاله یکی از مهمترین دلایل رد آن از سوی مجلات است از این رو لازم است ابتدا در پیشینه تحقیق به نوآوری آن اشاره گردد.  از عمده ترین دلایل رد مقالات ارسالی به مجلات: استفاده نکردن از منابع دسته اول، عدم هماهنگی عنوان با  محتوای مقاله ونیز روشمند نبودن مقاله در مراحل مختلف تحقیق از جمله گردآوری اطلاعات و تحلیل اطلاعات رد مقاله ازسوی نشریات است.