معاون پژوهش مدرسه علمیه کوثر فردیس از برگزاری کارگاه آموزشی طراحی تحقیق و مهندسی پژوهش ویژه اساتید طرح اشراب به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه کوثر و با تدریس سرکار خانم زهرا رضایی، استاد حوزه پنج شنبه 19 فروردین به صورت برخط در سامانه سیما کوثر نت خبر داد .
خانم رضایی در ابتدای این کارگاه به اهمیت طح تحقیق پرداخت و گفت: نخستین گام مهم برای ورود به عرصه پژوهش مهندسی تحقیق و برنامه ریزی برای محقق از آغاز تا پایان پژوهش است.
وی ادامه داد: کمک به نویسنده و مدیریت کمی و کیفی پژوهش و همچنین تشخیص کمبودها و کاستی های تحقیق و رفع آنها از فوائد مهم طرح تحقیق می باشد.
استاد حوزه علمیه با بیان این که اولین گام در نگارش مقاله انتخاب موضوع مقاله است، عنوان داشت: برخورداری از اهمیت و اولویت پژوهشی، رسایی و شفافیت موضوع، مورد علاقه پژوهشگر و در توان علمی او، روشن بودن قلمرو و تناسب با حجم، جزیی و محدود بودن موضوع، برخورداری از منابع کافی و در دسترس بودن، از ویژگی های عنوان تحقیق است.
وی در ادامه به تبیین موضوع و بیان مساله در طرحنامه پرداخت و گفت: پژوهشگر در این مرحله چون یک نقاش، طرح کلی خویش را ترسیم کرده و برای فهماندن آن به دیگران نیازمند برجسته نمودن ویژگی ها و جزییات آن می باشد.
خانم رضایی در بیان ضرورت و اهمیت مساله بیان داشت: پژوهشگر در ضروت چرایی، دلیل و انگیزه انتخاب موضوع را باید به طور منطقی و روشن بپردازد و در اهمیت از شرایطی که پژوهشگر را برانگیخته تا درباره آن کندوکاو کند قلم فرسایی می کند.
وی با اشاره به ترسیم جایگاه یافته های تحقیق در چارچوب تحقیقات قبلی، بیان داشت: پژوهشگر می تواند با مطالعه تحقیق های پیشین با گستره موضوع مورد مطالعه آشنا شود و با توجه به مفهومی که در این باره یافته است موضوع های فرعی آن را مشخص کرده و عنوان تحقیق را محدودتر کند.
استاد حوزه کوثر افزود: هر پژوهشگر پس از مطالعه اکتشافی در منابع موضوع خود، باید بر اساس پرسش های فرعی پیش روی خود و به وسیله قدرت تصور و حدس ذهنی، فرضیه های تحقیق را بیان کند
وی در ادامه این کارگاه به بیان اهداف تحقیق، انتخاب روش تحقیق، روش گردآوری اطلاعات و ابزار آن، روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، ساختار و سازماندهی تحقیق، بایسته های فصول و … پرداخت.