كرسي آزادانديشي نقش رسانه شناسی استفاده از شبکه های اجتماعی

شناسه محتوا : 28556

1397/07/19

تعداد بازدید : 333

نقش رسانه شناسی در بهینه سازی استفاده از شبکه های اجتماعی
  • : اردبيل
  • : مشكين شهر
  • : فاطمبه
  • : دکتر حسین محسنی
  • : طلاب
  • : استاد غلامحسین صفری


بیانات استاد ارائه کننده : دکتر حسین محسنی

در ابتدای سخن باید گفت عصر ، عصر ارتباطات  است وناگزیر به استفاده ازوسایل ارتباط جمعی نظیر  تلویزیون، تلگرام ،اینستاگرام و... هستیم اما باید این را درنظر داشت که اکثر اوقات مردم غرق در رسانه میشنوند ورفته رفته افکار ورفتارشان  شبیه  رسانه  استفاده می شود.  به طوری که خیلی از افراد دچار آسیب ومشکلات در این  مورد شده اند. چه بسیار خانواده ها که در اثر عدم آگاهی از  آسیب های فضای مجازی  دچار بحران ومشکل شده اند.  ودشمن نیز ازشبکه های اجتماعی  به عنوان ابزار  براندازی استفاده می کند وآن را مجانی در اختیارمردم قرار می دهد تا مردم سرگرم شده وخیلی از واقعیات را نبینند وحق اعتراض  نداشته باشند.یک آسیب  رسانه می تواند این باشدکه اگر فرد در شبکه های اجتماعی فعالیت کند  و بعداز مدتی اگر صاحب منصب شود احتمال اینکه دشمن از این فعالیت او سوء استفاده کند زیاد است .

فردی که ازرسانه و شبکه های اجتماعی استفاده می کند به مرور زمان  افکار ورفتارش شبیه رسانه مورد استفاده می شود زیرا در رسانه غرق شده ونیاز کاذب پیدا کرده است. رسانه  از جمله شبکه های اجتماعی سایه خیالی ایجاد

می کند مثلا در حدی عکس جنگ و خونریزی پخش می شود که فرد واقعا احساس خطر کرده و فکر می کند جنگی در حال وقوع است مثلا در زمان امام حسین (علیه السلام)با رسانه های آن زمان آنقدر گفتند که سپاه شام در راه است همه مردم باورشان شد  زیرا غرق در رسانه شده بودند در حالی که هیچ کس فکر نکرد که اگر سپاه شام بخواهد به کوفه بیاید حداقل4-3 ماه طول می کشد. زمان ظهور نیز هین گونه خواهد بود مردم ازبس غرق در رسانه هستند ومی شوند که ظهور برایشان عادی خواهد بود وندای جبرئیل وشیطان در برخی مردم عادی خواهد بود وتصمیم گیری برای مردم سخت خواهد بود واکثرا ًدروغ شیطان را باور خواهند کرد زیرا عمریست در اثر غرق شدن در رسانه وکسب نیاز کاذب  فریب رسانه را خورده اند. الان وقتی در روایات از دجال سخن به میان می آید همه موجودی هولناکی به ذهنشان خطور می کند. در حالی که اگر روایات را خوب بررسی کنیم همین رسانه  ها مد نظر بوده است  در این مورد می توان گفت دجال شخصی حقوقی است نه حقیقی. در تلگرام و..نیز می توان یک  موضوع دروغ را واقعی جلوه داده و قابل وقوع کرد زیرا رسانه در مردم اشتهای کاذب ایجاد کرده است  اما باید این سوال را از خودمان بپرسیم که چه مقدار اجازه داریم از این فضا استفاده کنیم و اینکه خودمان آسیب میبینیم یا نه؟

واین مورد را نیز باید در نظر داشته باشیم که اگر از رسانه (تلویزیون ، ماهواره ،اینترنت، فضای مجازی) بی خبر بمانیم په چیزهایی را ازدست خواهیم داد متاسفانه رسانه عطش کاذب در مردم ایجاد کرده است .

برای امتحان یک روز اخبار را کاملا تعقیب نموده واطلاعات بدست آمده از آن را یادداشت کنیم بعد ببینیم اگر این اطلاعات را بدست نمی آوردیم چه اتفاقی می افتاد؟

از آسیب های رسانه وشبکه های مجازی می توان به از بین رفتن صله رحم وایجاد خلاء و فاصله بین مردم حتی بین اعضای خانواده نام برد. خیلی از افراد نیز با  توجه به نبودن  یا  کم بودن سواد رسانه ای  آنطور که باید نمی توانند از محاسن این   رسانه ها استفاده کنند ودچار  مشکل می شوند .عده ای نیز سواد  رسانه ای دارند  اما عدم  مدیریت در زمان و کانال های موجود  باعث آسیبشان میشود.......

بیانات منتقدین:

با توجه به قرار گرفتن در عصرارتباطات ضروری است که در این فضا باشیم  زیرا صدا وسیما  ودیگر رسانه های داخلی  منفعلانه  عمل می کنند واین نوعی بدبینی بین مردم به وجود آورده است یا کلا اخباری را بازگو نمی کند یا اینکه بعداز گذشت چند روز آن خبر را می گویند به نوعی میشود گفت خبرسوخته و این موجب بی اعتمادی مردم شده ودرصدد  باخبر شدن از وقایع روز هستند وچه بسا این اخبار را از شبکه های معاند نیز دنبال کنند واین باعث مشکلاتی میشود از جمله را ه اندازی جنگ، فتنه، بی اعتمادی ....پس اول باید سواد رسانه ای  ایجاد وتقویت شود وبعد زمان وکانال های موجود را دراین فضا برای خودمان  مدیریت کنیم.تا دچار آسیب ها ی آن نشویم.

 یکی از معایب رسانه ها این است که کانال های سرگرمی در صدر اول و بعد از آن کاناهای مبتذل  بعد اخبار و... قرار دارد  این هارا با بومی وایرانی کردن سرور شبکه های اجتماعی(تلگرام و اینستاگرام ا) می توان تا حدودی رفع کرد جلوی خیلی از فعالیت های کانال های معاند را گرفت.اگرفرد دارای  سواد ومدیریت رسانه ای نباشد این عدم آگاهی  آسیب های جبران ناپذیری  در پی خواهد داشت.

نتایج دیدگاه موافق

1-فردی که در فضای مجازی فعالیت  می کند باید خیلی محتاطانه عمل کند زیرا اگر روزی مسولیتی به عهده بگیرد از مطالب فرستاده شده در فضای مجازی به ضررش استفاده خواهند کرد.

2-سرور تلگرام و اینستاگرام باید بومی وایرانی شوددر این صورت میتوان جلوی خیلی از فعالیت های کانال های معاند را گرفت.

3-اگرفرد دارای  سواد ومدیریت رسانه ای نباشد این عدم آگاهی  آسیب های جبران ناپذیری  در پی خواهد داشت

نتایج دیدگاه مخالف:

-با توجه به آسیب های رسانه  از جمله تاثیر  مخربش بر افکار مردم اگر به طور کلی حذف شود بهتر است چون دریافتی مردم از رسانه بسیار کم است.

2-وقتی سرور شبکه های اجتماعی خارج از ایران کنترل میشود و همه اطلاعات شخصی وخصوصی افراد در آن قابل مشاهده است پس چه بهتر که از این رسانه استفاده نشود.

3-خیلی ازمردم ساعت ها از عمر مفیدشان را در پای رسانه ها چه تلویزیون وچه اینترنت وگوشی تلف میکنند به نظر می رسد هر چه از این فضا دورتر باشیم برای بشر بهتر ومفیدتر است حال اگراز وقت تلف کردن هم بگذریم ضرر وزیان امواج گوشی های همراه جای بسی فکرو تامل دارد


جمع بندي استاد داور :

در عصر حاضر رسانه ازشمشیر وبمب اتم قوی تر وخطرناک تر است  در زمان حضرت علی(علیه السلام)  معاویه با رسانه عصر خود بر علیه حضرت تبلیغ کردند در خیلی از شهرها  هر کس به منبر میرفت   اول حضرت را سب میکرد. رسانه ابزاری است که تاحد ممکن باید ازآن استفاده کرده  ومطالب با ارزش  وخوب آن را  بکار گرفت  همانطور که منقد محترم فرمودندبرای استفاده از رسانه باید سواد رسانه ای داشت تا دچار مشکل نشد . برای این منظور میتوان به چند راهکار نیز اشاره کرد ازجمله:1-ایجاد وتقویت رسانه های ارزشی2-معرفی رسانه های شیطانی ومعاند3-ورود حوزه های علمیه ( خواهران وبرادران)5- ایرانی وبومی کردن سرور  تلگرام واینستاگرام

مطالب مرتبط