حقوق و احکام مهمان از منظر فقه
چكيده
از واضح ترين ويژگيهاي آزادگان وانسانهاي خوب ، بخشش و سخاوت است و همين رهايي از تعلقات دنيوي و خوي بخشندگي است كه باعث عزيز شدن در نزد مردم ميشود. از جلوههاي روحيه سخاوت و جوانمردي، ضيافت، داشتن سفرهاي گشاده، دستي باز ومهمان داري و مهمان نوازي است. در شريعت مقدس اسلام به اين مقوله اهميت ويژهاي قائل شده وحتي به ما اجازه داده به برخي خانهها بدون اجازه وارد شويم و از طعام آنها استفاده كنيم البته با رعايت يك سري شرايط خاص كه خانه ميزبان ميتواند يكي از مصاديق اين خانهها باشد در عين اينكه خداوند مالكيت اشخاص را محترم ميشمارد به اين نكته هم گوشزد ميكند كه مالك حقيقي واصلي خداست.
مهمان اجازه تصرف متعارف از اموال ميزبان را دارد و چنانچه از اموال ميزبان سرقت كند حرمت او آنقدر مهم است كه سرقت او سرقت از حرز محسوب نشده و احكام سرقت جاري نميشود، ولي اگر در مسير مهماني يا در مجلس مهماني به قتل برسد به اجماع فقهاء، ميزبان ضامن است البته مهمان نه خود بدون دعوت بايد به مهماني برود و نه هم حق بردن غير مدعو را دارد حتي اگر كودك خردسال باشد زيرا هم باعث زحمت ميزبان شده و هم مصداق اكل مال به باطل است و اثر وضعي خودش رابر روح و روان كودك ميگذارد.
ميزبان به مهمان اعتماد كرده و او را به منزل خود دعوت كرده است. در برابر اين اعتماد و لطف او، مهمان نيز بايد مراقب رفتار و كردار خود باشد. در مهمانيهايي كه ممكن است چند روز طول بكشد، گاه پيش ميآيد كه مهمان احساس صميمت بيش از اندازه كرده و بدون اجازه ميزبان به قسمتهاي گوناگون منزل او ميرود. يا پرسشهايي پرشمار از امور خصوصي ميزبان و خانوادهاش ميپرسد و ميكوشد از نحوة زندگي و درآمد آنان و روابط خانوادگي، كاري و غيره آگاهي يابد و چهبسا با اين پرسشها سبب آزردگي ميزبان شود. شرع مقدس اسلام بهطوركلي، چه مهمان و چه غير او را، از تجسس در امور خصوصي ديگران نهي كرده است.
كليد واژه : حقوق، حكم، مهمان، ميزبان،
- : سطح3
- : فقه و اصول
- : قم
- : قم
- : قم - قم - مرکز آموزش های غیرحضوری