قول سديد و ويژگي ها و مصاديق آن در تعاملات انساني از ديدگاه آيات و روايات
چكيده
انسان در زندگي اجتماعي خويش، نيازمند ارتباط مستحكم و مؤثّر با ديگران است، تا بدين وسيله در نيل به اهداف والاي الهي و انساني، مسيري صحيح و هموار را طي نمايد؛ زيرا اسلام علاوه بر اصلاح فرد، بر اصلاح جامعه نيز تأكيد دارد. اصلاح جامعه ميسّر نيست، مگر با برقراري ارتباط تأثيرگذار و موفّق با انسان ها. يكي از مهمترين ابزارها براي ارتباط موفّق با ديگران ارتباط كلامي است. شناخت انواع گفتار، از جمله قول سديد و در راستاي آن كسب مهارت در به كارگيري آن، مي توان به عملكردي بهتر در اين زمينه دست يافت. قول سديد در آيات و روايات مورد تأكيد فراوان است. اين پايان نامه با هدفي كاربردي به شيوۀ توصيفي_تحليلي و روش كتابخانه اي، به تبيين قول سديد، ويژگي ها و مصاديق، راه هاي دستيابي، وآثار آن در تعاملات انساني از منظر آيات و روايات پرداخته و به اين نتايج دست يافته است:
ويژگي هاي قول سديد عبارت است از: منطبق بودن بر صواب، حقّ، عقل، رفق و نرمي.
مهم ترين مصاديق قول سديد در تعاملات انساني (در خانواده و جامعه) عبارتند از: آرامش بخشي بر اساس خداباوري، عاقبت انديشي در سخن، اكرام فرزند، دلجويي و دلداري دادن در سخن، عزّت و ارزش مداري در كلام، حقّ مداري و مردود شمردن خرافات، رعايت حق الناس و معاد باوري، راستگويي در اندرز دادن، سخن گفتن بر اساس برهان و استدلال، اميد دادن به خطاكاران، سخن منصفانه، دوري از پرخاش ستيزه جويي.
راه هاي دستيابي به قول سديد، تقوا، حكمت و سكوت است.
آثار قول سديد، بر اساس قرآن كريم و روايات، اصلاح اعمال فردي انسان ها، ايجاد و افزايش محبّت، وحدت و عزّت در جامعه مي باشد.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : تهران - تهران - مرکزتخصصی حضرت فاطمه«سلاماللهعلیها»