علل ولايت گريزي در قرآن و روايات
ولايت يكي از اركان اصلي و آموزه هاي اساسي دين مبين اسلام و به تعبير دقيق تر، از اصلي ترين و اساسي ترين آموزه هاي آن است. اين جايگاه رفيع و والا در تفكر ديني مستلزم اين است كه هر مسلمان و خصوصاً عالمان ديني نسبت به اين مسأله شناخت بيشتر و عميق تري پيدا كند.
قرآن كريم و روايات نقش ولايت را به خوبي ترسيم نموده است و كمال و اصل اساسي دين يعني توحيد را منوط به شناخت درست ولايت نموده است.
ولايت به معناي پذيرش رهبري پيشوايان الهي و نيز اعتقاد به اين مسئله است كه امامان معصوم پس از پيامبر صلي الله عليه و آله از سوي خداوند بر مردم ولايت دارند از آنجا كه نظام سياسي اسلام و شيوه ي حكومتي دين بر پايه ي ولايت است و شرط پذيرش اعمال و ملاك مسلماني، ولايت مداري است بنابراين بشر براي طي طريق سعادت جز محبت ورزي و اطاعت پذيري بي چون و چرا در برابر ولي خدا، كه از برجسته ترين شاخصه هاي فرد ولايت مدار است، چاره اي ديگر ندارد.
لازمه ي پيمودن اين راه و رسيدن به كمالات انساني، شناخت عوامل ولايت گريزي و تلاش در جهت دوري از آن هاست .و لذا هدف اصلي اين پژوهش بررسي علل ولايت گريزي انسان بر مبناي آيات قرآن كريم و روايات معصومين عليهم السلام است. بخشهاي مختلف اين تحقيق شامل مفهوم شناسي ولايت و اقسام ولايت و ذكر نمونه هايي از ولايت گريزي افراد در بستر تاريخ و پيامدهاي ولايت گريزي بوده يكي از مهمترين علل اعتقادي در ابعاد توحيد و نبوت و معاد ،حسادت و نژاد پرستي در برابر انبياء است واز علل اخلاقي مؤثر در ولايت گريزي افراد حسادت و غفلت و سهل انگاري است و همچنين از ميان علت هاي سياسي مي توان به ترديد بر سر مصاديق صاحبان ولايت به عنوان مهمترين علت اشاره كرد. و در نهايت علل ولايت گريزي افراد در قرآن و روايات مورد واكاوي قرار گرفته است.
نتايج اين پژوهش نشان مي دهد كه آموزه هاي اسلامي،زماني معناي واقعي و عملي به خود
ميگيرند كه در چارچوب ولايت ودر محور و مدار آن تحقق يابد. لذا براي هموار شدن اين مسير، قرآن كريم و روايات عللي را كه سبب دور شدن از ولايت مي شود وضوح بيان نموده تا چراغي براي رهپويان اين مسيردر راستاي رسيدن به سعادت و كمالات انساني باشد.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : حضرتفاطمه«س»