بدعت و نوآوری مثبت
چكيده:
دين اسلام به عنوان آخرين نسخه هدايت براي بشر راه را براي تكامل انسان باز كردهاست. ولي در طول تاريخ موانعي بر سر راه اين حركت تكاملي وجود داشتهاست دشمنان خصوصا پس از رحلت پيامبر(صلي الله عليه و آله)به مقابله علني و مخفيانه با اسلام پرداختند؛ تامانع پيشرفت اسلام شوند. چون با استقامت مسلمانان و ارشاد ائمه مواجهشدند اين گرگان لباس ميش به تن كرده و سعيكردند در عقايد دستبرده و به بدعت در دين بپردازند و متاسفانه عدهاي سادهلوح و بيبصيرت منافع شوم آنان را تامين نمودند. بدعت در دين بزرگترين ابزار دشمن براي نابودي اسلام بوده و هست.
يكي از آفات و آسيبهاي مهمي كه جريانهاي فكري و فرهنگي بهويژه اديان و شرايع الهي را در طول تاريخ با مشكلات مواجه ساختهاست بدعت و انحرافات جريانهاي بدعتگذار بودهاست.بدعت در دين موجب ترديد در باورها ميشود و جريانهاي باطل به وجود ميآورد كه سبب ناكارآمدي و دينگريزي ميشود.
پژوهش حاضر،با عنوان"بدعت و نوآوري مثبت”يك مطالعه اسنادي و كتابخانهاي است كه در قالب چهار بخش تدوين شده است.در ابتدا به تبيين مفاهيم و اقسام بدعت و نوآوري ميپردازد، بدعت در لغت به معني نوظهور چيز جديدي كه بدون سابقه باشد. كه معادل همان معناي نوآوري است. و در اصطلاح علوم ديني به پديدآوردن آئين و باوري تازه در دين گويند كه ريشه در قران و سنت پيامبر و ائمه(عليهم السلام)ندارد. و به تعبير معروف"ادخال ما ليس من الدين في الدين و اخراج ما من الدين عن الدين"باشد.
در بخش دوم ريشههاي بدعت و نوآوري بررسي شدهاست. در طول تاريخ شاهديم افرادي بنا به انگيزههاي گوناگون اقدام به تغيير احكام الهي كردهاند.
در بخش سوم آثار بدعت و نوآورري بررسيشده است.
علماي شيعه و اهلعامه از نظر كلي نسبت به حرمت بدعت اتفاقنظر دارند اما در مورد مصاديق آن نظرات متفاوتي ارائهدادهاند.برخي محدوده آن را وسيع ميدانند واماعدهي ديگر بدعت حرام را محدود به نوآوري بدون دليل شرعي ميدانند معيارهاي بدعت و نوآوري در بخش پاياني مشخص شدهاست.
واژگان كليدي: بدعت ، نوآوري و سنت
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : معصوميه