روش شناسی تفسیر مخزن العرفان
اين تحقيق به بررسي روش و گرايش تفسيري بانو امين رحمه الله در تفسير مخزن العرفان پرداخته است. با مطالعه و بررسي انجام شده در اين تحقيق مشخص گرديد بانو امين ره با عنايت به روايات فراواني كه مؤيد استفاده از خود قرآن در تفسير است از تفسيرقرآن به قرآن استفاده گسترده اي نموده است. و از روايات به عنوان دومين منبع تفسير قرآن بهره زيادي برده است.
مفسر مخزن العرفان با بهره گيري از منبع عقل مكرر از طريق استدلال به تفسير آيات پرداخته است به حدي كه گاه حكم عقل را بر ظاهر آيه و اقوال مفسران مقدم ميدارد. همچنين به نقش ادبيات عرب در تفسير قرآن توجه كافي داشته است چنانچه در جاي جاي اين تفسير به دقت مباحث صرفي و نحوي در تفسير آيات به كار گرفته شده است و مفسر گاهي كاربرد اسلوبهاي بلاغي را در آيات خاطر نشان مي سازد.
اين تفسير داراي مباحث فلسفي بسياري مي باشد كه وجود اين مطالب در آن، نشانه قدرت علمي و انديشه عميق فلسفي نويسنده تفسير ميباشد. همچنين به كشف معاني باطني آيات قرآن اهتمام نموده است ليكن در كشف معاني باطني قرآن به ظاهر آيات توجه نموده و بسيار محتاطانه به اين امر پرداخته است.
در اين تفسير مباحث كلامي در ضمن برخي آيات به تفصيل مطرح شده است و مفسر اين بحثهاي از اين نوع را در برخي موارد با عنواني مستقل، و در موارد ديگر به صورت پرسش و پاسخ بيان نموده است. بانو امين(رحمه الله) در تفسير خود در حد محدود و براي تبيين آيات وارد مباحث فقهي ميشود.
بخشهاي پاياني اين تحقيق به نظرات بانو امين در مباحث علوم قرآني و نقش و جايگاه زن در ديدگاه مفسر پرداخته است.
واژگان كليدي: تفسير، روش هاي تفسير قرآن، تفسير مخزن العرفان، بانو امين.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : اصفهان
- : اصفهان
- : النفيسه