نسشت پژوهشی با موضوع ویژگیهای همسران شایسته از دیدگاه قرآن کریم، با حضور سرکار خانم حسینی از اساتید مدرسه در سالن اجتماعات مدرسۀ علمیۀ معصومیه(سلام الله علیها) فهرج برگزار شد.
خانم حسینی در ابتدا، ضمن بیان اهمیت گزینش همسر و آثار مترتب بر آن و نقش مرد و زن در تکامل و سعادت فردی و اجتماعی، اظهار داشت این موارد، از اموری است که باید در هر ازدواج مورد بررسی قرار گیرد. آیات متعددی از قرآن کریم، ویژگیهای همسران شایسته را بیان میکند از جمله این ویژگی ها در سوره تحریم آیه 5 بیان شده که: اولین ویژگی از دیدگاه قرآن، مسلمان بودن همسر است. قرآن کریم می فرماید:«عَسَىرَبُّهُ إِنْ طَلَّقَكُنَّ أَنْ يُبْدِلَهُ أَزْوَاجًا خَيْرًا مِنْكُنَّ مُسْلِمَاتٍ مُؤْمِنَاتٍ قَانِتَاتٍ تَائِبَاتٍ عَابِدَاتٍ سَائِحَاتٍ ثَيِّبَاتٍ وَأَبْكَارًا»امید است که اگر شما را طلاق دهد، پروردگارش همسرانی بهتر از شما برای او جایگزین کند، (زنانی) مسلمان، مومن،فرمانبردار فروتن،توبه کار، پرستشگر، روزه دار، بیوه و دوشیزه. از این آیه شریفه به دست می آید که همسر مناسب برای زندگی، باید مسلمان باشد و شرایط مسلمانی را رعایت کند و قرآن کریم ازدواج با غیرمسلمان را برای پیروان خویش سفارش نمیکند.
ایمان ویژگی دیگری است که در این آیه و آیات دیگری از قرآن مطرح شده ؛ چنان که قرآن کریم در سوره بقره آیه 221 می فرماید: «... وَلَأَمَةٌ مُؤْمِنَةٌ خَیرٌ مِن مُشْرِکَةٍ وَلَوْ أَعْجَبَتْکُمْ ... وَلَعَبْدٌ مُؤْمِنٌ خَیرٌ مِن مُشْرِکٍ وَلَوْ أَعْجَبَکُمْ»و مسلماً کنیز با ایمان، از زن (آزاد بت پرستِ) مشرک بهتر است؛ و اگر چه شما را به شگفت آورد. ... و مسلماً برده با ایمان، از مرد (آزاد بت پرستِ) مشرک، بهتر است؛ و اگر چه شما را به شگفت آورد. «ایمان» یعنی اعتقادی که در اعماق قلب انسان نفوذ کند. می توان گفت: مهم ترین شرطی که قرآن کریم در آیات متعدد برای همسر مطرح می کند، ایمان و اعتقاد داشتن او است؛ زیرا ایمان و اعتقاد به خداوند و اسما و صفات او و باور قلبی به روز قیامت و حسابرسی دقیق آن، از آدمی انسانی متعهد می سازد؛ انسانی که شرایط یک همسر خوب را دارد و حقوق همسر خود را زیر پا نمیگذارد. در واقع ایمان واقعی، سبب و سرمنشا همه خوبی ها است.
سومین ویژگی، عیب پوشی و تامین نیازهای همسر است. قرآن کریم در سوره بقره آیه 187 می فرماید: «هُنَّ لِبَاسٌ لَّکُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ»آنان لباسی برای شما، و شما لباسی برای آنان هستید. «لباس» از یکسو انسان را از سرما و گرما و از خطر برخورد اشیا با بدن حفظ می کند و از سوی دیگر، عیوب او را می پوشاند و افزون بر این دو، زینتی است برای تن آدمی، و این تشبیه در آیه به همه این نکات اشاره دارد؛ زیرا دو همسر شایسته که عیوب همدیگر را می پوشانند، وسیله راحتی و آرامش یکدیگرند و هر یک برای دیگری زینت می باشند و مهم تر اینکه یکدیگر را از انحراف های جنسی حفظ و این نیاز را نیز تامین می کنند. تعبیری که در آیه دربارۀ زن و شوهر آمده، کاملاً ارتباط معنوی مرد و زن و نزدیکی آن ها به یکدیگر و همچنین مساوات آن ها را در این زمینه روشن می سازد؛ زیرا همان تعبیر که در مورد مردان آمده، درباره زنان نیز آمده است.
ویژگی دیگر همسران شایسته از دیدگاه قرآن، مهربانی و برخورداری از مودت و رحمت است. قرآن کریم در این باره می فرماید:«وَمِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْکُنُوا إِلَیهَا وَجَعَلَ بَینَکُم مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یتَفَکَّرُونَ»و از نشانههای او این است که همسرانی از (جنس) خودتان برای شما آفرید، تا به آن ها آرامش یابید و در بین شما دوستی و رحمت قرارداد؛ قطعاً در آن[ها] نشانههایی است برای گروهی که تفکّر میکنند. چنان که آیه شریفه می فرماید، فلسفه ازدواج سکونت و آرامش جسمی و روحی می باشد و راز بقای آن مهربانی و مودت زن و شوهر نسبت به یکدیگر است. حال که چنین است، پس باید یکی از شرایط اساسی همسر شایسته را اهل مودت و مهربانی بودن شمرد؛ چرا که اگر شخصی اهل عاطفه و ابراز آن نباشد، در زندگی آینده خود دچار مشکل خواهد شد و نمی تواند نیاز عاطفی همسر و فرزندان خود را تامین کند.
ایشان در ادامه به بیان دیگر ویژگیهای همسران شایسته اشاره کرد و گفت: قرآن کریم در آیات دیگر ویژگیهای همچون سنخیت و همتایی، تواضع و فرمانبرداری، عبادت و بندگی خداوند، صالح بودن و اعتراف به خطا و جبران آن را بیان کرده است. در پایان این نشست استاد مربوطه به سوالات طلاب پاسخ گفت.