موضوع: کارکردهای دروس حوزوی در حیات طلبگی
استان : البرز
شهر : هشتگرد
مدرسه علمیه : کریمه اهل بیت فاطمه معصومه(س)
ارائه کننده : حکیمه قاسم پور
استاد منتقد : فرزانه آزادی
استاد داور: زهرا سپهری
چکیده نظرات ارائه دهنده بحث
بعد از انقلاب اسلامی حوزه های علمیه خواهران با هدف تربیت مبلغه تاسیس شد. اما به مرور زمان نظام مدارس علمیه به سمت نظام دانشگاهی رفته و مباحث اخلاقی ، تربیتی و بصیرتی در مدارس کمرنگ گشت. پس سوالاتی در زمینه کارکرد دروس حوزه برای طلاب مطرح می گردد؛ همچون این که، آیا دروس منطق و فلسفه طبق آیه ۱۲۵ سوره نحل توانایی لازم برای جدال احسن را در وی ایجاد می کند. ادبیات عرب و اصول فقه تا چه اندازه برای مباحث تبلیغی کاربردی هستند و برای فهم نصوص کارایی دارند. بنابراین با توجه به بازدهی پایین دروس مذکور محتوای آنها باید مطابق با زمان حاضر بازنگری گردد.
چکیده نظرات استاد منتقد بحث
دروس حوزه به صورت منطقی و در قالب ۱۹۰ واحد تنظیم شده و توسط اساتید همراه با نکات کاربردی آن آموزش داده می شود. اما مباحث تکمیلی باید توسط طلاب با توجه به نیاز خود آنها مطالعه و عملی گردد. همچون درس اخلاق که باید خود طلبه آن را عملیاتی کند. در راستای کاربردی بودن دروس باید گفت، ادبیات عرب برای فهم و درک معارف اسلامی، کلام با پیش نیاز فلسفه- عاقلانه و نظاممند اندیشیدن- پاسخگوی مباحث اعتقادی وشبهات ، منطق شیوه صحیح جدال احسن و اصول فقه راه استنباط از منابع دینی را فراهم می آورد.
نتایج دیدگاه موافق
دروس حوزه مطابق با نیاز یک مبلغه در جامعه امروز نیست. این مسئله به نظام آموزشی تئوری محورحوزه باز می گردد.
نتایج دیدگاه مخالف
دروس حوزوی مذکور پس از پایان آنها و عملیاتی شدن آن توسط طلبه کارکردهای آن آشکار می شود. از سویی صحبت های اساتید در کاربردی کردن دروس بسیار اثرگذار است.
جمع بندی داور
حوزه های علمیه خواهران با هدف تربیت مبلغه تاسیس شده اند. عمومی بودن دروس حوزه در سطح ۲ در راستای هر طلبه یک مبلغه تدوین شده است. دروسی همچون ادبیات عرب، فقه، اصول، فلسفه و منطق طبق سخن استاد لازم می آید، اما باید با توجه به مسائل مبتلا به جامعه و بانوان و نیازمبلغه در محتوای آنها بازنگری صورت پذیرد.