اصفهان برگزاری جلسه دفاع سطح دو با موضوع"جاهلیت و مدنیت از منظر اسلام "

شناسه خبر : 64043

1397/06/26

تعداد بازدید : 299

اصفهان برگزاری جلسه دفاع سطح دو با موضوع
خانم رقیه لواسانی، طلبه مدرسه علمیه فاطمیه اندان از تحقیق پایانی خود با عنوان "جاهلیت و مدنیت از منظر اسلام "به راهنمایی جناب آقای محمدجعفری پور و داوری جناب آقای محمدرضا کاظمی در مدرسه علمیه فاطمیه اندان خمینی شهر دفاع کرد .

خانم لواسانی در دفاع از تحقیق پایانی خود عنوان کرد:یکی از دوره‌های زمانی که در قرآن و متون اسلامی  از آن یاد شده وگزاره‌های مختلفی از آداب و رسوم و عقاید آن دوره نقل شده است، دوره «جاهلیت» قبل از اسلام است. قرآن کریم و روایات در صدد نقد و تبدیل و تعدیل بسیاری از آن بر آمده‌اند، که در این پژوهش از آن به «مدنیت» یاد می‌شود.

وی در ادامه افزود: شناخت عصر جاهلیت به این دلیل که مقارن عصر نزول قرآن و یکی از مصطلحات و مفردات قرآنی به شمار می رود بسیار مهم است. به یقین می توان گفت بدون شناخت صحیح جاهلیت نمی توان به خوبی به مدلول و مفهوم بسیاری از آیات قرآن و معارف اسلام پی برد. جاهلیت و مدنیت از مباحث جدی و گسترده در سراسر اسلام است؛ زیرا زدودن جاهلیت و نمودهای آن از مناسبات انسانی و تحقق مدنیت و شاخص هایش در زندگی، از راهبردهای اسلام است.ظهور اسلام و نزول قرآن در عصر جاهلیت برای از بین بردن یا تعدیل آن حادث شده بنابراین از حیث زمانی و مکانی، آغاز وحی در جاهلیت رخ داده وشناخت آن بسیار ضروری است. این ضرورت در مباحث تاریخ اسلام نیز به روشنی دیده می شود. بی گمان فهم وتحلیل تاریخ صدراسلام و وقایع و فراز و فرودهای آن به شدت محتاج شناخت دوران جاهلیت عقاید  و آداب و رسوم این عصر است.

تقابل زندگی صحیح در برابرجاهلیت درآموزه‌هایی همچون«مَنْ ماتَ وَ لَمْ یعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیة؛ هر فردی که بمیرد در حالی که امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهلی مرده است»، آدمی را به شناخت مولفه های جاهلیت برای رسیدن به مدنیت اسلامی رهنمون ساخته است.

  نتیجه بدست آمده نشان می دهد: حیات جاهلی و زندگی کردن در این فرهنگ مورد مذمت قرآن کریم واقع شده ، قرآن به عنوان یک کتاب جاویدان برای همه اعصار و برای به نمایش در آوردن قدرت فرهنگ اسلام نسبت به زمانه پیشین خود، برخی از این آداب و رسوم مثل بت‌پرستی، زنده به گورکردن دختران و  قتل فرزندان از ترس فقر، قربانی فرزند برای بتها ، خوردن غذاهای ناپاک ، قتل و غارت ، جا به جا کردن ماههای حرام برای آزادی در رفتار و جنگ، تبرج و خودنمائی زنان در جاهلیت و... را برای همه و برای  همیشه  نقل کرده است. در عوض مقابله اسلام  و جایگزینی یکتا پرستی و کرامت  بخشیدن به دختران و نفی قدرت بتها و غذای طیب و صلح و دوستی و برادری و برابری و لزوم حفظ عفاف و حجاب برای زنان را در قرآن مطرح ساخته است  تا برای همیشه  فقر فرهنگ جاهلیت و غنای فرهنگ مدنیت بر پایه آموزه های دین مبین اسلام بر همگان مبرهن شود .

اخبار مرتبط