کرسی آزاد اندیشی مرکز تخصصی معصومیه علیها السلام شهرکرد استان چهارمحال

شناسه خبر : 52969

1396/09/27

تعداد بازدید : 229

 کرسی آزاد اندیشی مرکز تخصصی معصومیه علیها السلام شهرکرد استان چهارمحال
معاون پژوهش مرکز تخصصی معصومیه علیها السلام شهرکرد از برگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع نقش حوزه های علمیه خواهران در تمدن نوین اسلامی خبر داد.

در این کرسی که ارائه کننده بحث جناب حجه الاسلام  اقای دکتر مختاری بودند بحث خود را با تعریفی از تمدن نوین اغاز کردند ، که در اصل  این کلمه واژه عربی است ،و در اصطلاح مجموعه ای از علم و هنر وآداب در راستای آموزه های دینی و همچنین  نظم پذیری بشر به مرحله ای برسد که نظم اجتماعی را بپذیرد که موجب رشد تمدن اسلامی می شود. وقتی که انسان به مرحله ای از پیشرفت برسد را تمدن می گویند.

مقام معظم رهبری دامه برکاته پنج مرحله را برای انقلاب اسلامی مطرح  می کنند :الف) با سرنگونی رژیم قبلی حکومت اسلامی جایگزین آن شد. ب) ایجاد نظام اسلامی یکی از معجزات الهی است که علی رغم مشکلات که  در اوایل انقلاب وجود داشت منجر به شکل گیری قانون اساسی شد.ج)حوره ها در شکل گیری دولت اسلامی نقش بسزایی داشته اند.د)جامعه اسلامی : جامعه ای که حاکمیت ارزش های اسلامی را داشته باشد .ه) وهدف غایی تمدن اسلامی است.از قرن 2 تا 6 تمدن اسلامی رو به رشد است ولی در قرن هفتم افول تمدن را می بینیم، در حاکمیت نوین این ادعا هست که توانایی که در اسلام هست عامل این تمدن شده است .حال آیا حوزه علمیه در ایجاد تمدن نوین اسلامی نقشی دارند؟ ایا نقش خود را ایفا کرده است؟

تمدن اسلامی و تمدن مسلمانان هر د.و مطرح است . ویل دورانت تمدن را دارای4رکن اساسی می داند : 1- جامعه به یک ثبات اقتصادی برسد که همه به فکر منافع شخصی نباشند.2- سازمان سیاسی بشر به رشدی رسیده که پذیرفته یک نظم را حاکم کند.3- سنن اخلاقی : عصر قبل از رنسانس را تمدن به حساب نمی آورد چون سنن اخلاقی حاکم نبوده .ما از تمدن اسلامی دومعنا را می فهمید :الف) جامعه اسلامی ب) سالهای معادل قرون وسطی را تمدن اسلامی می نامند. اسلام در نگرش تو حیدی ما را از کثرت به وحدت می رساند . نوع نگاه اسلام به آرمان متمایز است والا بشر قبلا هم تمدن داشته است .

همچنین

دراین کرسی منتقد بحث جناب حجه الاسلام اقای دکتر نادری بودندکه بیان داشته اند ، هدف انقلاب اسلامی تمدن اسلامی است و از قید تمدن نوین می توان فهمید که قبلا تمدن داشته ایم ما باید اول عناصر تشکیل دهنده تمدن را بشناسیم و مطلب بعدی آیا تمدن اسلامی داریم و داشته ایم یا اینکه تمدن مسلمانان را داشته ایم و آیا اسلام در تمدن مسلمانان نقش داشته است ؟

عناصر تشکیل دهنده عبارتند از 1- علم 2- نظم ،آیا نظم اسلامی و غربی فرق دارد3- وحدت 4- تعاون 5- نگرش فرا قومی 6- اخلاق 7- فنون اینها نهادهای عرضی هستند که قید بردار نیستند .

حال سوال مطرح می شود،آیا صرف حضور مسلمانان می تواند باعث تمدن اسلامی گردد؟آیا تمدن اسلامی که از شمال آفریقا بوده تا آسیا با هم تناسب دارند؟ آیا در قرن چهارم اوج تمدن بوده یا ریشه های علم اسلامی رازدند ؟

جمع بندی اینکه چگونه  ما از تمدن قبلی اسلامی قرار است به تمدن نوین اسلامی برسیم جای سوال است ؟

در یک نگاه کلی تمدن همان نظم پذیری بشر که به مرحله ای برسد که نظم اجتماعی را پذیرفته و موجب رشد تمدن اسلامی شود، در جامعه آرمانی که هدف نهایی از ارسال رسل را محقق سازد مانند عدالت و تفکر توحیدی .بین تمدن اسلامی وغربی کاملا تفاوت وجود دارد ، هدف انقلاب اسلامی رسیدن به تمدن اسلامی است . در قرنی که حاکمیت شیعه را داریم حوزه علمیه در تمام زمینه ها و ارکان تمدن می تواند نقش داشته باشد. در تمدن اسلامی ما وظیفه داریم حتی نظام اقتصادی را براساس شاخصه های اسلامی معرفی کنیم در بحث فرهنگ ، سیاست ،فقه ، مباحث اجتماعی نقش اساسی داشته باشیم.

اخبار مرتبط