به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا علیها السلام سمنان، خانم پهلوان معاون پژوهش مدرسه مذکور از برگزاری نشست علمی " تجربه های نزدیک مرگ؛ چالش الحاد معاصر و آتئیست ها" با حضور استاد محترم حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد علی نیازی و کادر، اساتید و طلاب سطوح عالی ۳و۴ در سالن اجتماعات مدرسه خبر داد.
نیازی ابتدا در تعریف آتئیسم و انواع آن بیان داشتند:
آتئیسم به دیدگاهی گفته می شود که وجود خدا یا خدایان را رد می کند. آتئیسم انواع مختلفی دارد که هر کدام نگرش خاصی به مسئله خدا دارند: آتئیسم قوی یا ایجابی:
در این نوع آتئیسم، فرد نه تنها به وجود خدا اعتقاد ندارد، بلکه به طور قاطع ادعا می کند که خدا وجود ندارد.
آتئیسم ضعیف یا سلبی:
در این نوع آتئیسم، فرد فقط به وجود خدا اعتقاد ندارد و هیچ ادعایی مبنی بر عدم وجود خدا نمی کند. به عبارت دیگر، فرد فاقد باور به خدا است، اما لزوما ً منکر وجود او نیست.
آتئیسم عملی:
در این نوع آتئیسم، فرد در زندگی روزمره خود به گونه ای رفتار می کند که انگار خدایی وجود ندارد. این بدان معنا نیست که فرد لزوما ً منکر وجود خدا است، بلکه به این معناست که اعتقاد به خدا تأثیری در رفتار و تصمیم گیری های او ندارد.
آتئیسم ضمنی:
این نوع آتئیسم به افرادی اطلاق می شود که هرگز به مفهوم خدا فکر نکرده اند و در نتیجه، هیچ باوری در این زمینه ندارند. این دسته شامل کودکان و افرادی با توانایی های ذهنی محدود می شود که قادر به درک مفهوم خدا نیستند.
وی در ادامه در پاسخ به سوال چرا تجربه های نزدیک به مرگ برای آتئیستها چالش برانگیز است؟ گفت:
تجربه های نزدیک به مرگ مجموعه ای از احساسات و ادراکاتی هستند که برخی افراد در شرایط نزدیک به مرگ، مانند ایست قلبی، تجربه می کنند. این تجربه ها با ویژگی هایی که دارد برای آتئیست ها یک چالش جدی ایجاد می کنند، زیرا با جهان بینی ماتریالیستی آنها در تضاد هستند. آتئیستها معمولا ً بر این باورند که آگاهی و ذهن صرفا ً محصول فعالیتهای فیزیکی مغز هستند و پس از مرگ بدن، آگاهی نیز از بین می رود.NDEها، با این حال، نشان می دهند که آگاهی می تواند در شرایطی که فعالیت مغز به شدت کاهش یافته یا متوقف شده است، وجود داشته باشد.
ایشان در تعریف و ویژگی های تجربه های نزدیک به مرگ تصریح کرد:
تجربه های نزدیک به مرگ (Near-Death ExperiencesیاNDEs) مجموعه ای از احساسات، ادراکات و تجربیاتی هستند که برخی افراد در شرایط نزدیک به مرگ، مانند ایست قلبی، کما، یا آسیب های شدید، گزارش می کنند. این تجربه ها اغلب بسیار واقعی و عمیق توصیف می شوند و می توانند تأثیرات ماندگاری بر زندگی فرد داشته باشند. اگرچه هرNDEمنحصر به فرد است، اما برخی از ویژگی ها به طور مکرر در گزارش های مختلف دیده می شوند.احساس آرامش و آسودگی، تجربه خروج از بدن، حرکت در تونل، دیدن نور، ملاقات با موجودات نورانی، مرور زندگی، احساس وحدت با جهان،بازگشت به بدن از جمله این ویژگی هاست.
نیازی در پایان تضاد با جهان بینی ماتریالیستی، تفسیرهای فراطبیعی، چالش برای تبیین علمی، تأثیر عمیق بر افراد، فشار اجتماعی را از چالش هایی دانست که انواع آتئیسم در مواجه با NDE با آن روبرو هستند و پاسخ و نقد هر کدام را تبیین کرد.
لازم به ذکر است جلسه نشست به صورت حضوری و مجازی برگزار گردید و با پاسخ به پرسش حاضران خاتمه یافت.



