این کرسی با عنوان «جایگاه زنان در دنیای مدرن» توسط ارائه دهنده بحث: سرکار خانم ام البنین مجیدی ، ناقد: سرکار خانم فاطمه قلیزاد و مجری کارشناس: سرکار خانم سهیلا اسکندری به صورت مجازی در برنامه قرار مورخ 15/12/1403 ساعت 12:30 ظهر برگزار گردید.
در ابتدا سرکارخانم مجیدی ضمن ارائه مباحث بیان نمود: برای پی بردن به جایگاه زنان در دنیای مدرن میتوانیم به تاریخ خلقت انسان یا همان آدم و حوا در نگاه مسیحیت مراجعه کنیم که در آن زن را به عنوان عامل فریب آدم و جنس دوم میشناسند و همین امر سبب شده زن در سراسر تاریخ غرب به عنوان موجودی منحوس و ناپاک قلمداد شود.
وی افزود: یکی از مهمترین دلایل ظهور مکتب فمنیسم همین تاریخ تحریف شده خلقت است. فمینیسم در ابتدا با هدف مبارزه با مردسالاری در جامعه غرب ظهور کرد. اما کم کم از اهداف خویش فاصله گرفت.
مجیدی ارائه دهنده کرسی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین دلایل عدم موفقیت فمینیسم؛ باور جنس دوم بودن زن و نیز منحوس بودن او بود. این مکتب با این باور سعی کرد با فعالیتهای خود زن را تا مرتبه مرد بالا بکشد حال آنکه در واقع زن و مرد از نظر ذات انسانی هیچ برتری نسبت به یکدیگر ندارند.
وی در خاتمه بحث تصریح نمود: در نهایت تنها دستاورد فمنیسم در موج اول و دوم فعالیت خود؛ پوشیدن لباسهای مردانه توسط زنان و کار در کارخانهها به عنوان یک نیروی کار ارزان و یک کالای تبلیغاتی بود.غرب همچنین با پشت سر گذاشتن انقلاب جنسی دریافت که میتوان با برهنگی آزادیهای مادی افراطی، به بازپسگیری حقوق زنان بپردازد بسیاری از اندیشمندان غرب دریافتند که بشر و به طور خاص زنان، باید به فطرت خدا جوی خویش بازگردند.
در ادامه سرکار خانم قلیزاد طلبه پایه پنجم به عنوان ناقد کرسی با اشاره به نقد یک فیلم محصول کشور آمریکا بیان کرد: با توجه به اینکه موضوع جلسه نقد جایگاه زن در جامعه غربی است، این فیلم هم به نوعی اشاره به جایگاه زن در جامعه غربی (مدرنیته) دارد. در این فیلم با سه نسل از زن روبرو هستیم. نسلی که گذشت، نسلی که هم اکنون جایگاه محوری زن را اشغال کرده است و نسل زِد، که اشاره به نسلی دارد که قرار است در آینده نقش محوری زن را به عنوان همسر یا مادر را ایفا کند.
وی افزود: اسویج کانتی فیلمی با محوریت برشی از یک خانواده است، که دارای سه فرزند دختر هستند. در این فیلم جان ولز به بررسی مشکلات زنان در جامعه غربی در نسل گذشته می پردازد و آن را به دو دسته تقسیم می کند زنان خاطی و زنان قربان. در نسل جدید هم اشاره به زنان قربانی می کند که اندوه قابل توجهی را که ساختارجامعه بر دوش آن ها قرار داده با خود به همراه داشته باشند و تنها دو راه پیش رو دارند، یا سکوت کنند و حرفی نزنند و یا سکوت نکنند و مجبور باشند تا آخر عمر تنها زندگی کنند.
قلیزاد در خاتمه بحثش اذعان داشت: جان ولز علاوه بر اشاره به مشکلات زنان در جامعه غربی به راه حل نیز،اشاره می کند. در این فیلم از یک زن سرخ پوست به عنوان خدمتکار خانواده استفاده می شود، سرخ پوست نماد اصالت است. با توجه به سکانس پایانی فیلم و نجات نسل ضد از تعرض توسط زن سرخ پوست، جان ولز تنها راه نجات زن و بالطبع خانواده را بازگشت به اصالت می داند.
بعد از ارائه بحث توسط ناقد کرسی، سرکار خانم سهیلا اسکندری استاد حوزه و مدیر دبیرستان دخترانه صدرا، مجری کارشناس کرسی به جمع بندی مباحث ارائه شده پرداخت: توجه به جایگاه زن در غرب از آنجا حائز اهمیت است که در هویت شناسی دختر نوجوان ما اثر بسیار زیادی دارد، از آنجا که توسط هجمه فرهنگی برای زنان جامعه ما غرب قبله آمال رسیدن به آرزو ها و دست یابی به آنچه نیاز دارند به نطر می رسد.
وی افزود: در تبیین جایگاه زن و موفقیت ما در اثبات مواضع و نگاه اسلام؛ در این رابطه استفاده از یک روش مقایسه ای بسیار راهگشا خواهد بود. مقایسه ای علمی و مستند در رابطه با مولفه های نگاه اسلام و ادیان دیگر، خصوصا مسیحیت و یهودیت در ارتباط با نوع آفرینش زن، نگاه اسلام و ادیان دیگر در ارتباط با خیر یا شر بودن زن، نگاه اسلام و ادیان دیگر در ارتباط با وظایف و متقابلا حقوق زن و همچنین هدف از آفرینش زن، امکان دست یابی زن به مدارج تعالی و....
اسکندری استاد حوزه و مدیر دبیرستان دخترانه صدرا با اشاره به تفاوت بین طفیلی بودن خلقت زن یا موجودی کامل و منحصر به فرد بودن تصریح کرد: اساسا نگاه به زن در غرب درابتدا به نگاه انسان بستگی دارد. تردید این منابع در انسان بودن زن و یا در صورت انسان بودن، درجه دوم بودن می باشد.
وی افزود: شهید مطهری در این رابطه در مجوعه آثار خود مواردی را یادآور می شوند که: ناقص الخلقه بودن زن بیش از آنکه در مشرق زمین مطرح باشد در مغرب زمین مطرح است اینکه انسان تک بعدی یا دو بعدی است مساله ای است که در غرب نیز مطرح است و متأسفانه پاسخ بسیاری از مکاتب غربی تک بعدی بودن انسان است و لاجرم این نگاه بر نگاه آنها به زن نیز اثر گذار است.
در ادامه خاطرنشان کرد: اینکه انسان در ظل ربوبیت خداوند متعال قرار دارد یا به نحوی استقلال کامل دارد نیز موردی است که در نگاه ما به انسان و در نهایت نگاه ما به زن و اثر آن در زندگی و معنا گرایی زندگی، اثر بسیار زیادی دارد. اشتراک زن و مرد در نوع آفرینش ، ماهیت انسانی و سرشت مشترک نیز در این رابطه قابل توجه است. در این رابطه گاه؛ برخی مکاتب همچون فمنیست ها هر نوع تفاوت بین زن و مرد را انکار می کنند و گاه برخی از آنها تفاوت کامل حتی از جهت جسمی و تک تک سلول های بدن این دو را مطرح میکنند.
اسکندری در خاتمه برنامه اذعان داشت: البته این نگاه اشتراک فمنیستی نه آن نگاه مطلوب اسلامی نیست که زن و مرد را در جوهره انسانی و هدف و... مشترک می داند بلکه ایجاد فضایی است تا از راه این تساوی به بهره کشی و استثمار نوین از زن برسد. و شاید در بحث نگاه ما به زن غربی توجه به اثرات زن محوری یا فمنیست، مطالبه تساوی بین حقوق و وظایف و... زن و مرد، نمای بسیار خوبی از نوع زیست زن در غرب به ما خواهد داد.