سومین نشست از سلسله نشست های علمی-پژوهشی" زن و اقتصاد" با موضوع: آسیب شناسی اشتغال و محیط کار زنان بر خانواده
این نشست با حضور خانم نجمه سیفی(استاد حوزه و عضو شورای حل اختلاف خانواده شهرستان) 16بهمن 1403 در سالن اجتماعات مدرسه حضرت نرجس خاتون (سلام الله علیها) دولت آباد برگزار گردید.
در این نشست به بررسی پیچیدگیهای اشتغال زنان و تأثیرات آن بر شخصیت فردی و خانواده پرداخته شد. خانم سیفی بحث خود را با اشاره به اهمیت مطالعه و الگوگیری از آموزههای دینی مانند صحیفه سجادیه و نهج البلاغه آغاز و بر اهمیت اخلاق نیکو و اعمال پسندیده تأکید کرد.
ایشان با اشاره به تحولات اجتماعی و فرهنگی، بهویژه اومانیسم و انسانمحوری و همچنین افزایش اوقات فراغت زنان اشاره کرد و گفت: این عوامل، به همراه ترس از آینده و نیاز به تأمین مالی، از جمله دلایل رویکرد زنان به اشتغال معرفی میشوند. همچنین، استقبال کارفرمایان از استخدام زنان نیز بهعنوان عاملی تأثیرگذار ذکر شده است.
در ادامه به ماهیت میانرشتهای موضوع اشتغال زنان اشاره کرد و دیدگاههای فمینیستی و تعریف جدید سرمایهداری از “شغل” را مورد بررسی قرارداد و گفت: تعریف جدید، بسیاری از فعالیتهای خانگی زنان را از شمول شغل خارج کرده و این میتواند باعث احساس حقارت و دوری از عرصه اجتماعی در آنها شود.
عضو شورای حل اختلاف خانواده شهرستان به معضلات و چالشهای اشتغال زنان پرداخت و گفت: از جمله این چالشها میتوان به تضاد بین ارزشهای سنتی نقش زنان در خانه و اشتغال در خارج از منزل و در نتیجه، ایجاد عذاب وجدان و پشیمانی در برخی از زنان شاغل اشاره کرد. همچنین، تأثیرات منفی اشتغال بر زندگی خانوادگی و روان زنان نیز مورد بررسی قرار گرفت. حضور زنان در بازار کار الزاماً به معنای تربیت نادرست فرزندان نیست، اما میتواند باعث ایجاد حس گناه و خودسرزنشی شود.همچنین به علل و عوامل رویکرد زنان به اشتغال و آثار مثبت و منفی آن پرداخت. آثار مثبت شامل افزایش اعتماد به نفس و آگاهی اجتماعی و آثار منفی شامل گرانباری نقش، تأخیر در ازدواج و فرزندآوری و کاهش صمیمیت زناشویی اشاره کرد.
استاد حوزه در پایان به دیدگاه اسلام در مورد اشتغال زنان اشاره و بر مجاز بودن آن اشاره کرد. با این حال، با توجه به آثار منفی احتمالی اشتغال، ضرورت اجتهاد مجدد در این زمینه مطرح و بر لزوم توجه به مبانی، ظرفیتها و توانمندیهای زنان در انتخاب شغل و همچنین مدیریت مناسب برای استفاده از مهارتها و تواناییها در جهت تحقق یک زندگی خانوادگی سالم و موفق تأکید کرد.