کیش الزهرا(س) کیش

جایگاه نهج البلاغه در پژوهش های دینی

شناسه خبر : 152388

1403/09/29

تعداد بازدید : 14

جایگاه نهج البلاغه در پژوهش های دینی
در کیش حوزه علمیه الزهرا (س) نشست علمی با موضوع جایگاه نهج البلاغه در پژوهش های دینی مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران هرمزگان، در هفته پژوهش، نشستی علمی با حضور پژوهشگران و فرهیختگان در موضوع "جایگاه نهج البلاغه در پژوهش‌های علوم اسلامی و انسانی" برگزار شد.
 
استاد حوزه با اشاره به میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س)، از پژوهشگران خواست تا با عنایات این بانوی بزرگوار، در مسیر علم و دانش گام بردارند و مشکلات و چالش‌های جهانی را با ایمان و تقوا پشت سر بگذارند.
 
حجت‌الاسلام طباطبایی در ادامه به اهمیت نهج البلاغه اشاره کرد و بیان داشت که این کتاب شریف نه تنها در میان شیعیان، بلکه در بین تمامی دانشمندان و پژوهشگران در عرصه‌های مختلف علوم انسانی و اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. وی تأکید کرد که نهج البلاغه به عنوان یک اقیانوس بی‌پایان از معارف نورانی اهل بیت و کلمات والای امیرالمؤمنین علی (ع) شناخته می‌شود و پژوهشگران باید به عمق معارف آن نزدیک شوند.
 
طباطبایی همچنین به تاریخچه تدوین نهج البلاغه اشاره کرد و گفت که این کتاب در سال ۴۰۰ هجری قمری به درخواست شاگردان مرحوم سید رضی جمع‌آوری و تدوین شده است. وی افزود که نهج البلاغه تنها بخشی از فرمایشات امیرالمؤمنین (ع) را شامل می‌شود و معارف علوی باید به طور گسترده‌تری مورد بررسی قرار گیرد.
 
ایشان به آثار و پژوهش‌های مختلفی که در زمینه نهج البلاغه انجام شده است، اشاره کرد و گفت که پژوهشگران باید از منابع متنوع و معتبر استفاده کنند. وی به دانشمندی به نام ابوالفتح آمُدی در قرن پنجم هجری اشاره کرد که حدود یازده هزار سخن از امیرالمؤمنین (علیه السلام) را جمع‌آوری کرده است و  مرحوم آقابزرگ تهرانی در الذریعة و آیة الله استادی در کتابنامه نهج البلاغه صدها اثر را فهرست نموده اند.
 
در ادامه این نشست پژوهشی فیلمی از استاد عصام العماد محقق مستبصر پخش شد که در آن به جایگاه رفیع و کم نظیر مرحوم آیة الله محمدباقر محمودی اشاره می کند و شیوه دفاع ایشان از امیرالمؤمنین علیه السلام را شبیه مرحوم علامه امینی می داند که با تصحیح و تعلیق بر آثار مهم اهل سنت، قوی ترین آثار تحقیقی در رمینه ولایت و امامت را به یادگار گذاشتند.
 
در ادامه، استاد طباطبایی به اهمیت استفاده از نرم‌افزارها و پایگاه‌های اطلاعاتی در پژوهش‌های علمی تأکید کرد و گفت که پژوهشگران باید به دنبال منابع دست اول و معتبر باشند. وی به نرم‌افزار دانشنامه علوی و پایگاه‌های اطلاعاتی مانند نور مگز و نورلایب و حوزه نت و بنیاد نهج البلاغه اشاره کرد که مقالات و منابع فراوانی در زمینه نهج البلاغه ارائه می‌دهند.
 
در پایان، ایشان آرزوی سلامتی و موفقیت برای مقام معظم رهبری و تمامی پژوهشگران و خدمت‌گزاران اسلام را کردند و از شرکت‌کنندگان خواستند که با تلاش و کوشش بیشتر، به غنای علمی و پژوهشی خود بیفزایند. ایشان تأکید کردند که بدون ملاحظه و تتبع در منابع، نمی‌توان به درک عمیق‌تری از نهج البلاغه دست یافت و پژوهشگران باید به دنبال گسترش دانش و اطلاعات خود باشند.