دومین جلسه ازسلسله نشست های (زن و اقتصاد) با موضوع: "توانمندسازی زنان در مدیریت مالی و اقتصادی" با حضور آقای مردان شاه رئیس اداره صمت شهرستان برخوار در تاریخ 22/08/1403 در سالن اجتماعات حضرت آیت الله ناصری(ره) برگزار گردید.
رئیس اداره صمت شهرستان گفت: وضعیت و سبک زندگی امروزهی خانوادههای ایرانی، کار و مشاغل بانوان را ضرورت بخشیده است. آیا مصادیق عملی و محیطهایی وجود دارند که مشارکت زنان در عرصههای اجتماعی را تسهیل و کم ترین آسیب را متوجه خانواده و به ویژه زنان بنماید؟ پیش از پاسخ دادن به این پرسشها لازم است به ویژگیهای آفرینشی زن و مرد اشاره شود. زن نقش موثر و مهمی در اجتماع دارد. دین اسلام با لحاظ کردن این موضوع مطابق با ویژگیها و تواناییهای جسمی و روحی هر یک از زن و مرد وظایف و حقوقی را برای ایشان تعریف میکند که هیچ دین و نظام دیگری از آن برخوردار نیست. به طور مثال زن تابع احساسات است. اگر اینگونه نباشد نمیتواند مادر و همسر خوبی باشد. به تبع همین احساسات است که مادر میتواند «زمان و وقت» برای فرزند صرف کند؛ اما مرد توانایی این صرف وقت برای فرزندش را ندارد. در مقابل وظیفه تأمین هزینههای زندگی، حفظ اموال و ناموس به مرد سپرده شده است و قرآن کریم به این امر اشاره کرده میفرماید: «الرجال قوامون علی النساء» که مرد را قیم زن دانسته است. قیم در لغت یعنی چوبی که کنار گل است و در اصطلاح یعنی سرپرست و متولی که امور دیگری قائم به وجود او میباشد.پس وظیفه مرد این است که در کنار زن باشد و در برابر آسیب از او مراقبت کند.با این حال زنانی در جامعه هستند که به هر دلیلی مسئولیت سرپرستی خانواده و یا تامین مایحتاج خود را به عهده دارند، مثل اینکه بیوه یا مطلقه هستند. این دسته از بانوان با مشکلات زیادی مواجه میشوند.
درادامه ایشان در خصوص ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای اجتماعی و ویژگیهای فردی بانوان گفت:اگر بانویی به هر دلیلی عهدهدار سرپرستی خانواده شد ودرچنین شرایطی قرار گرفت، به معنای نقض وظایف اصلی او نیست. نباید احساسات و عواطف او خدشهدار شود تا بتواند علاوه بر مسئولیتهای خود اعم از مادری، همسری و خانه داری وظایف مرد خود را نیز به دوش بکشد تا بتواند کسب درآمد کند. با این حال مشکلات و محدودیتهایی برای اشتغال خانمها وجود داردمانند: فرزند، وضعیت سلامتی، سن، فضای کار، استرس روانی، تبعیض جنسیتی، حقوق و مزایای ناکافی، عدم امنیت شغلی، تعارض در محیط کار و ساعات کاری طولانی.در منطقهی ما نیز مشاغلی هست که بعضاً بانوان به ناچار و اضطراربه آن وارد شدهاند؛ لکن محدودیتها و آسیبهایی را برای ایشان در پی داشته است.مشاغلی مانند:کاردرنانوایی، کار در کورههای آجرپزی و کشتارگاه ها.حال با توجه به خصوصیات جسمی و روحی زن، غلبهی احساسات و جایگاه خاص کار بانوان و با در نظر گرفتن شرایط و محیط کار، آیا زنان میتوانند در هر کاری ورود پیدا کنند؟ پاسخ: باید شرایط مذکور و ایده آل برای خانمها فراهم شود؛ اما متأسفانه شرایط مهیّا نشده و اگر محقق شده باشد کم است. از طرفی نظارت ها کاهش یافته و مشکلات اقتصادی زیاد شده است.با این شرایط هم مسئولان و هم خود افراد باید عهدهدار وظایفی شوند که آسیبهای اشتغال زنان کاهش و شرایط اشتغال ایمن فراهم شود.
آقای مردان شاه، راهکارهای رفع مشکلات اشتغال بانوان را اینگونه بیان کرد:در مواقعی که ضرورت ایجاب میکند زنان به اشتغال روی بیاورند با سه رویکرد زیر میتوان آسیب مشاغل را کاهش داد:
الف) وظایف مسئولان درقبال اشتغال زنان(مسئولین میبایست پیگیر ایجاد مشاغل خانگی مانند خیاطی، خرازی، تریکو و ... باشند.)
ب) وظایف افراد درقبال اشتغال زنان(زنان باید سطح توقع خود را پایین بیاورند و نظارت بیشتری برنقش اصلی خود که حفظ صیانت وجایگاه خود، همسرداری و فرزندآوری و تربیت داشته باشند.)
ج) وظایف جامعه در قبال اشتغال زنان(جامعه باید اشتباه خود را در مسأله «روشن فکری مدرن» اصلاح کند.)در زمینه اشتغال بانوان هم باید به این نکته توجه داشت که بانوان ابتدا به کمالات شخصی خود توجه نمایند، در این صورت ضرورت اشتغال تا درصد بسیاری کاهش مییابد. ثانیاً باید شغلی را انتخاب کنند که کمترین تعارض را با کمالات فردی ایشان داشته و کمترین آسیب را برای ایشان در پی داشته باشد. از بین مشاغل مختلف اعم از شغل آزاد، کارمند، خدماتی، پزشکی، رسانه، حقوق و خانگی،بهترین شغل مشاغل خانگی است که از طرف مسئولان شهرستان هم مورد حمایت زیادی قرارمیگیرد؛ از جمله وام پشتیبان و وام مستقل.