تهران مدرسه علميه تخصصي حضرت قاسم بن الحسن(عليهماالسلام) تهران

كرسي علمي ترويجي لوازم فقهي ميثاق غليظ در روابط خانوادگي

شناسه خبر : 146936

1403/07/03

تعداد بازدید : 8

كرسي علمي ترويجي لوازم فقهي ميثاق غليظ در روابط خانوادگي
کرسی علمی ترویجی با عنوان "لوازم فقهی میثاق غلیظ در روابط خانوادگی "با همکاری مدارس علمیه تخصصی رفیعه المصطفی(س) و قاسم بن الحسن(ع) و امام حسن مجتبی(ع) و انجمن مطالعات اجتماعی حوزه در تاریخ 1/5/1403 برگزار گردید.

میثاق غلیظ به معنای پیمان محکم، شدید و استوار است که در قران کریم 3 بار به کار رفته است از جمله در مورد پیوند زناشویی . نکته لطیف در آیه 21 سوره نساء که می فرماید « و اخذنا منکم میثاقاً غلیظا » در خصوص باز پس گرفتن مهریه به مردان می فرماید : در صورت طلاق مهریه پرداخت شده را از آنان باز پس نگیرید زیرا آن ها از شما پیمان محکم و استوار گرفته اند. طبق نظر برخی مفسرین علت این که قرآن کریم اخذ میثاق غلیظ را به زنان نسبت داده است به این خاطر است که چون زن کانون جوشان احساس و عواطف است و سرپرستی مرد را می پذیرد گویا در عقد ازدواج از مرد پیمان همسری را با شرایط او قبول می کند . تعبیر به میثاق غلیظ از حیث لوازم فقهی در روابط خانوادگی در دو حوزه ازدواج و طلاق است که در حوزه ازدواج لزوم ایجاب و قبول لفظی و بطلان ازدواج سفید، هم باشی و معاطاتی، شاهد گرفتن در عقد ازدواج ، تعهد مالی ( مهریه ، نفقه و ارث ) و تمکین و در حوزه طلاق شامل : اجرای طلاق با صیغه، لزوم شاهد گرفتن، بقای پیوند زناشویی در برخی صور طلاق ( رجعی) و عده وفات و جایز نبودن اخذ مهریه پرداخت شده می باشد .

با توجه به فرمایشات اساتید محترم می توان گفت : عنوان میثاق غلیظ که در قران کریم و منابع فقهی بر پیمان ازدواج اطلاق شده است بیانگر این است که میثاق همسری از استوارترین و ارزشمندترین پیمان های بشری است و از ان جا که فلسفه اصلی میثاق و تاکید پیمان ، افزایش میزان وفاداری به آن و ممانعت از پیمان شکنی است ، کاربرد عنوان میثاق غلیظ در ازدواج به صورت فوق العاده تعهد و وفاداری به پیمان همسری و التزارم همه جانبه به لوازم آن اشاره دارد تا اهداف و آرمان های این پیمان مقدس محقق شود . لذا پیشنهاد می شود برای داشتن خانواده سالم و سعادتمند که زیر بنای جامعه ای سالم و صالح است ، این مساله در ابعاد مختلف آموزشی ، فرهنگی ، رسانه های جمعی و محاورات عمومی عنایت شود تا در فرهنگ عمومی کشور جایگاه شایسته خود را پیدا کند .