نشست پژوهشی با موضوع: « مدیریت زمان در سیره امام خمینیرحمه الله و امام خامنهای مدظله العالی» ،به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی، توسط کانون پژوهشی افق برتر حوزه علمیه فاطمه الزهرا سلام الله علیها بم و با حضور سرکار خانم شهبازی در تاریخ 22/8/1402 برگزار شد.
خانم شهبازی بعد از تبریک بزرگداشت هفته کتاب و کتابخوانی، به تعریف مدیریت زمان و اهمیت آن در زندگی پرداخت و گفت: «همه ما وقتی واژه مدیریت کردن زمان را میشنویم، میدانیم صحبت از استفاده بهتر از زمان است». مدیریت زمان: فرایند برنامهریزی و سازماندهی کارها یا رویدادها است. به عبارت دیگر، نوعی اعمال کنترل آگاهانه بر میزان زمان صرف شده برای فعالیتهای خاص به ویژه با هدف افزایش اثربخشی، کارایی یا بهرهوری است. زمان گرانبهاترین دارایی هر شخصی است. انسان هر کاری بخواهد انجام دهد نیازمند زمان است.
در ادامه به بیان مدیریت زمان در زندگی امام خمینی رحمه الله پرداخت و افزود: امام خمینیرحمه الله شخصیت بیبدیلی است که به خوبی در عرصه اندیشه و عمل ثابت نمود که معارف اسلامی، توان آن را دارند که جوامع بشری را از ظلمت جهل و ستم و تیرگیهای دیگر رها کرده و آنان را به ساحل رستگاری برسانند و از هرگونه انحراف و کجروی بر حذر باشند. یکی از جنبههایی که امام در سیره عملی خود مورد توجه قرار میداد: نظم و ترتیب در زندگی، بهره گرفتن از فرصتها، و برنامهریزی دقیق در تمامی شئونات میباشد. ایشان در تمامی ساعات شبانه روز خویش، برنامهای خاص داشت، همین استفاده صحیح و اصولی و حساب شده از اوقات، موجب گردیده بود که امام از تمامی لحظههای پربرکت خویش به نحو شایستهای بهره گیرد. حضرت علی میفرماید: «پرهیزگار سه نشانه دارد: اخلاص در عمل، کوتاهی در آرزو، بهره گرفتن از فرصتهای پیش آمده. (غررالحکم و دررالکلم، حدیث ۷۳۷)
امام خمینی رحمه الله همواره تلاش میکرد تا با نظم، انبوهی از فعالیتها را به نحو احسن انجام دهد. در برابر هر سختی برای گره گشایی از آن تلاش میکرد و با بصیرت کامل و توکل به خدا میگفت:«چیزی نیست انشاالله برطرف میگردد». امام مقید بودند سر ساعت مقرر از بستر خواب بلند شوند و به امور مربوطه رسیدگی کنند، آنقدر دقیق و منظم بودند که اگر بنا بود برای صرف غذا به خانه بیایند با ۵ دقیقه تاخیر، خانواده نگران میشدند. حتی در مورد ورزش هم برنامه داشتند و مقید بودند2۰ دقیقه پیاده روی کنند و این ورزش را صبح و عصر انجام میدادند. در این وقت افراد میتوانستند نزد امام بروند و اگر سوالی داشتند بپرسند.
هر وقت به ظاهر بیکار بودند، حتما مشغول تفکر در امری بودند. نقل شده: دخترشان میخواستند برایشان چای بیاورند به ایشان گفتند: «چای بیاورم؟» امام فرمود: « چند ثانیه باقی مانده است» . این قدر زمان را به تصرف درآوردن و از لحظات استفاده کردن، واقعاً موجب شگفتی است. روزی امام فرمود: «به کسی نمیگویم به درس من بیاید ولی اگر میآید باید منظم باشد».
در ادامه استاد مدیریت زمان در سیره مقام معظم رهبری را بیان کرده و افزود: مقام معظم رهبری همچون امام خمینی رحمه الله بسیار منظم و دقیق هستند. از برنامههای ثابت مقام معظم رهبری این است که حداقل یک ساعت به اذان صبح بیدار میشوند و تا اذان صبح به تهجد و شب زنده داری مشغولند. ملاقات مقامات کشوری و لشکری در وقت خاص انجام میشود. .خواندن جراید و روزنامهها در برنامه ایشان وجود دارد. برنامه ایشان بعد از اقامه نماز ظهر ناهار و استراحت است. ساعت ۴ بعد از ظهر کارشان را شروع میکنند. بین نماز مغرب و عشاء نیم تا سه ربع ساعت در سکوت محض و تفکر و تأمل مینشینند. ساعاتی از شب مطالعه در کنار خانواده دارند. با وسواس خاص به امور خانواده میپردازند. وقت برای مباحثه علمی و فقهی با عدهای از مجتهدان دارند. همچنین سر زدن به خانواده شهدا جزوه برنامههای ایشان است.