نشست پزوهشی با موضوع :«اهمیت جشنواره های پژوهشی» به مناسبت هفته پژوهش توسط مدرسه علمیه ریحانه النبی سلام الله علیها رفسنجان با همکاری مدرسه علمیه فاطمه الزهرا سلام الله علیها خفر استان فارس در فضای روبیکا با حضورسرکار خانم محمدی استاد ارزیاب مقالات جشنواره علامه حلی برای طلاب برگزار شد.
خانم محمدی بحث را با یک حدیث از امام علیعلیه السلام در مورد علم آغاز نمود و در ادامه اهمیت پژوهش از نگاه مقام معظم رهبری را ارائه کردکه فرمودند:« ما باید تحقیق و پژوهش را به عنوان وظیفه برای خودمان قرار دهیم و در این زمینه فعالیت کنیم علم و تحقیق، کلید قطعی و مسلم پیشرفت است و اگر در حوزههای علمیه کار فرهنگی گسترده و وسیع صورت نگرفته، دلیلش این است که تحقیق و پژوهش در آن زمینهها صورت نگرفته است. تحقیق و پژوهش روز ضامن حیات آینده کشور است. یعنی اگر کشوری بخواهد در آینده تداوم زندگی و حیات داشته باشه حتماً باید تحقیق و پژوهش را جدی بگیرد. عدم پژوهش مساوی با درجا زدن و قطع ارتباط با دنیای پیرامون.»
استاد در ادامه عوامل بازدارنده از پژوهش را بیان کرد و افزود:
عوامل بازدارنده از پژوهش متعدد هستند مانند عوامل فردی و عوامل فرهنگی، اداری و ساختاری و عوامل انگیزشی و نحوه ارائه خدمات پژوهشی که هرکدام درحیطههای مختلف به لحاظ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اداری و اجتماعی است و عوامل فردی عبارتند از: پایین بودن میزان آشنایی با متدولوژی تحقیق. وقتی طلبهها با شیوه و راه و رسم و روشهای تحقیق و پژوهش آشنایی نداشته باشند فعالیت پژوهشی انجام نخواهند داد. ناآشنایی با شیوههای بهرهمندی از اینترنت و رایانه و نرمافزارهای اطلاعاتی،و همچنین نداشتن فرصت کافی و اشتغالات فکری. پس ما باید ابتدا عوامل باز دارنده را از خودمان دور کنیم تا بتوانیم به سمت پژوهش حرکت کنیم. مهمترین راهکارهایی که میتوانیم برای این کار انجام بدهیم، فرهنگسازی ؛ نهادینه کردن روحیه تحقیق و پژوهش. و در واقع جشنوارههای پژوهشی هم با همین هدف فرهنگ سازی برگزار میشوند که بتوانند ایدهها را درک کنند، خلاقیتها و نوآوریها را جمعآوری کنند تا بتوانند برای پیشرفت و توسعه کشور استفاده کنند. یکی از مهمترین اهدافی که حوزههای علمیه برای شرکت در جشنواره های علمی دارند درواقع رشد شناختی طلاب است، رشد شناختی طلاب یعنی طلاب را در درک پدیدهها توانمند سازند تا بتوانند برای فرهنگسازی دینی، فرهنگسازی اجتماعی و ارزشی و تبلیغ دین بهترین روش ها را به کار گیرند.
. استاد در ادامه افزود:یکی از بسترهای خوب برای فرهنگ سازی و هدایت طلاب به سمت تحقیق و پژوهش، جشنوارههای علمی است که در سطح کشور توسط حوزههای علمیه برگزار می شود و سعی کنیم تحقیقات و پژوهشها باکیفیت بالاانجام شوند تا پاسخگوی نیازهای جامعه باشند. و در نهایت استاد به سوالات طلاب که دررابطه با جشنواره هاپاسخ داد.