نشست علمی پژوهشی با عنوان " تأمّل در چیستی عزاداری بر سرور و سالار شهیدان" با حضور سرکارخانم محبوبه مهدیه در مرکز آموزش عالی ام الائمه (س) در تاریخ دوشنبه 24/5/1401 ساعت 10 برگزار گردید.
خانم مهدیه در ابتدا بیان نمودند: از مسائل مهم برای هر انسان معتقدی این است که می خواهد علل و عوامل قیام حضرت را بداند. برای دانستن چیستی عزاداری بهتر است، کلمات«ماتم»، «المناحه»، «الجزع» و ««عویل» از مترادفات عزا به شمار می روند، بپردازیم.
ایشان در ادامه به شبهاتی که در این زمان برای عزاداری امام حسین وجود دارد، پرداختند: چرا باید برای حادثهای که قرنها از آن گذشته است، عزاداری و گریه کنیم؟ علت سیاهپوش کردن کوچه و بازار و بر سر و سینه زدن چیست؟ حادثه عاشورا را با روش های نو، مانند برگزاری همایش و کنفرانس مطبوعاتی و... هم میتوان گرامی داشت؟ اگر امام حسین( ع) با حرکت خود در روز عاشورا پیروز واقعی میدان بود، چرا شیعیان و محبان آن حضرت به جای جشن و سرور، گریه و عزاداری میکنند؟
ایشان افزودند: وهابیون باجهالت و تعصب و عقائد باطلشان به دنبال این هستند که افکار مردم را منحرف کنند. نوحهگری بر مرده، رسم جاهلیت بوده و کاری مکروه است. از امام صادق(ع) روایت کردهاند که بعد از واقعه کربلا، همسر امام حسین(ع) برای آن حضرت ماتم و گریه به پا کرد و زنان و خادمان هم، آنقدر گریه کردند که اشکهایشان تمام شد.
خانم مهدیه در ادامه تصریح نمودند: در روایات داریم با این مضمون : کسی که در مورد امام حسین شعر بگوید و گریه کند و کسی را بگریاند بهشت برای آن دو نوشته می شود. البته نحوه تسلیت گویی در مصیبت سیدالشهدا نیز آداب مخصوص به خود را دارد؛ از مالک جهنی نقل شده است که از امام باقر در مورد آداب تسلیت گویی در روز عاشورا پرسیدم و آن حضرت این گونه پاسخ دادند: (یقولون عظم الله أجورنابمصابنابالحسین وجعلناوإیاکم من الطالبین بثأره. بگویند خداوند متعال اجرها و ثوابهای عزاداری ما را برای امام حسین زیاد گرداند و ما و شما را در رکاب ولی آن حضرت ، حضرت امام مهدی قائم آل محمد از طلب کنندگان خون آن جناب قرار دهد. امام باقر (ع) در این زمینه فرمودند: اگر مردم می دانستند که چه فضیلتی در زیارت مرقد امام حسین است از شوق زیارت می مردند و نفس هایشان به خاطر آن، قطع می شد. و از امام صادق (ع) در مورد نحوه زیارت آن حضرت روایت شده که فرمودند: چون قصد زیارت حسین را کردی در حالی که پریشان، غمناک ، ژولیده، غم آلود، مصیبت دیده، گرسنه و تشنه ای، او را زیارت کن ؛ زیرا حسین در حالی کشته شد که غمگین ، مصیبت دیده، ژولیده، غم آلود، گرسنه و تشنه بود.