خلاصه ای از مباحث مطرح شده در کارگاه به شرح ذیل است:
موضوع نخست مسئله پژوهی است .مسئله پژوهش یک موضوع خاص و تخصصی، دشوار، متناقض یا شکاف دانشی است که با هدف حل آن بیان می شود. مسئله ممکن است به دنبال دانش و حل مسائل کاربردی باشد که به آگاهی، دانایی و توانایی ذینفعان پژوهش اضافه می کند و به آنها کمک می کند تغییر و بهبودی در وضعیت موجود دهند، یا مسئله ممکن است به دنبال حل مسائل نظری با هدف گسترش و تولید دانش نو باشد. به عبارتی با حل مسئله پژوهشی در حوزه موضوعی و بافتی مشخص، دانش نو و کاربردی تولید می شود و دستاوردهای آن به ارتقای سلامتی، رفاه یا شادی جامعه کمک کرده و برای مجری آن نان و نام می آورد
مسئله رکن اصلی هر پژوهش علمی به شمار میرود و اهمّیّت هر تحقیق تا اندازة زیادی به نوعِ «مسئلة تحقیق» و حلّ آن با استفاده از پژوهش روشمند وابسته است. با وجود این، بحث از شیوة مسألهیابی در مطالعات ادبی و راههای اولویتبندی مسائل و چگونگی حلّ هر مسألة ادبی در کتابهایی که دربارة روش تحقیق در ادبیّات فارسی منتشر شدهاند، چندان مورد توجّه قرار نگرفته است.
موضوع مورد بحث بعدی فیش برداری است. فیش واژه ای فرانسوی و در زبان فارسی به معنای برگه است و در اصطلاح به معنای برگه های یک شکل و یک اندازهای است که چکیده مطالعات گزیده تحقیقات در آن یادداشت می شود تا بتوان به آسانی و در زمانی کوتاه و با اسلوبی خاص و منظم از آن بهره جست .
موضوع بعدی که به توضیح آن پرداخته شد عوامل جذاب سازی متن است. عنوان، بار عمدهای از جذابیت یک متن را به دوش میکشد، عنوان کوتاه، کنجکاو برانگیز، جالب و باب روز میتواند باعث دیده شدن یک متن شود .به همین ترتیب عنوان نامناسب میتواند یک متن را هدر بدهد و جلوی دیده شدن آن را بگیرد. عنوان از حساسیت زیادی برخوردار است، به این معنی که فاصله یک عنوان جذاب با یک عنوان زرد به اندازه تار مویی است!
موضوع بعدی پاراگراف نویسی است که در این کارگاه بیان شد یک پاراگراف مجموعهای از چند جمله است که یک مفهوم اصلی را شرح میدهند. بهطورمعمول این مفهوم اصلی در «جملهی موضوع» بیان میشود که اغلب نخستین جملهی پاراگراف است و اندکی با تورفتگی نوشته میشود. دیگر جملههای پاراگراف، باید به شرح و گسترش جملهی موضوع کمک کنند و به آنها «جملههای پشتیبان» میگویند. برخی پاراگرافها، یک «جملهی نتیجهگیری» هم دارند که نظر اصلی پاراگراف را خلاصه میکند یا نکتهی مهمی را دربارهی آن یادآور میشود. این جمله بهطورمعمول در پایان پاراگراف میآید. نویسنده در نوشتن همهی این جملهها باید مفهوم واحدی را با نظم منطقی بیان کند و شرح دهد.
موضوع بعدی که در این کارگاه به آن پرداخته شد گردآوری اطلاعات بود.. گردآوری داده به فرایند گردآوری و آمادهسازی داده برای پردازش گفته میشود.. هدف از گردآوری داده به دست آوردن اطلاعات بهمنظور ثبت اتفاقات، تصمیمگیری، یا گزارش اطلاعات به دیگران است. اساساً اطلاعات با در نظرگرفتن هدف نهایی گردآوری میشوند. گردآوری داده معمولاً در مراحل اولیه هر پروژهای انجام میشود.