آقای خیری با اشاره به اینکه یک محقق درگذشته باید به منابع سنتی مراجعه می کرد گفت پژوهشگر برای جمع آوری و بازیابی اطلاعات با مشکلاتی مواجه بود و امکان دسترسی به تمام منابع نبود ولی امروزه با دسترسی سریع به سایت ها و وب ها، کار آسان شده است و محقق بعد از طرح مسئله باید سراغ کلیدواژه ها برود که از طریق آن می تواند به روشهای مختلف به منابع دست پیدا کند، در این مورد به پایگاه های اصطلاحنامهای تزاروس و مدیریت اطلاعات علوم اسلامی که در علوم مختلف، منابع و فرهنگنامه معرفی می کند و برای استخراج کلیدواژهها خیلی کمک میکند اشاره کرد و گفت: هر تحقیقی یک فرایندی دارد که به سه قسمت تقسیم میشود فرایند و روندها در مرحله اول جمعآوری منابع و استخراج اقوال و سابقه موضوع است مرحله دوم تحلیل محتوا یعنی رابطه منطقی ایجاد کردن بین داده هاست و مرحله سوم جمعآوری و استنتاج است که در اینجا بیشتر به مرحله اول پرداخته میشود.
وی در ادامه به توضیح پایگاه های مهم و معروف پرداخت وگفت:بانک پایاننامهها ایران داگ است که بزرگترین پایگاه است؛ دیگری سامانه ساعت و بهترین سامانه که رایگان هم هست؛ سوم پایگاه ایران گنج است که تمام پایاننامههای ایران را بهصورت بولتکس نشان میدهد؛کتابخانههای مجازی یا الکترونیک که بهصورت آنلاین خدمات ارائه میدهند و یکی از این کتابخانه ها کتابخانه نورلایب تحت نظر مرکز تحقیقات نرمافزارهای علوم قرآنی است و دارای امکانات متنوعی است. همچنین کتابخانه قائم و نیز کتابخانه اهلالبیت وابسته به دفتر تبلیغات است. پایگاه مجلات تخصصی که کلاً مجلات ایران در این پایگاه دستهبندی و ایندکس شده است و شامل سایت مگ ایران و نورمگز است.
آقای خیری در ادامهی معرفی سایتها گفت: سایتی که بدون ثبتنام و هزینه است سایت SIDجهاد دانشگاهی یا سایت انسانی است. پایگاه دیگر پایگاه استنادی جهان اسلام است که کل نشریات و مجلات جهان در آن بارگذاری شده است. پایگاه ZEDNIهم قابلدسترسی به زبان فارسی و لاتین است و کل نشریات و مجلات در آن معتبرند. ظرفیت دیگر، پایگاهها و ویکی ها مانند ویکی پدیا، ویکی اهل بیت، ویکی شیعه، ویکی نور و ویکی فقه است که مرجعیت علمی آن زیاد تأیید نمیشود ولی میتوان از منابع آن استفاده کرد.
ایشان در پایان اشاره کردند به اینکه موتورهای جستجوی متنوعی هم مانند یاهو، گوگل و... است که درباره موضوع موردنظر راهنمایی میکند؛ بهترین موتور جستجوگر موتور گوگل است که بعضی مطالب آن تأییدشده و بعضی تأیید نشده است.