گونه شناسی و تحلیل ایات حمایتی از بانوان در قران کریم
مطالعه تاريخي جوامع بشري نشان ميدهد زنان در دورههايي از تاريخ از كمترين حقوق انساني بيبهره بودهاند. در پاسخ به خلأ علميـ فرهنگي و در پي شعار زن، زندگي، آزادي و در پي رفع اتهام نگاه دست دومي اسلام به زن، پايان نامه حاضر تلاش كرده است به روش نقلي- وحياني و به صورت كتابخانهاي، آيات حمايتي قرآن از زنان در ابعاد عاطفي، حقوقي و اجتماعي-فرهنگي را استخراج، دستهبندي و تحليل نمايد تا از اين رهگذر هم جامعه علمي، هم مخاطبان عام را در يك مجموعه كامل با ديدگاه قرآن به زن آشنا سازد.
يافتههاي اين پژوهش حاكي از آن است كه لطف ويژه الهي به زن در نقش دختري در آياتي كه به مذمت زنده به گور كردن دختران، خير كثير بودن ايشان و دادخواهي در قيامت براي دختران مظلوم اشاره دارد، قابل مشاهده است. همچنان كه آيات الهي كرامت ويژه خداوند به بانوان را در نقش همسري در آرامشبخشي ايشان، توليد نسل و حفظ مردان از گناه بيان كرده و به اين طريق ضرورت وجود و اهميت جايگاه ايشان را گوشزد نموده است. اين كرامت در نقش مادري خود را در آياتي كه به دوران حمل و شيردهي مادر، قابليت وحي به مادر، تأثير دعاي مادر و خدمت به مادر اشاره دارد، نشان ميدهد. همچنين تحليل آيات قرآن پيرامون بحث ارث زنان، احكام مهريه، احكام نفقه و احكام مرتبط با طلاق و احكام مربوط به قرابت در ايام حج يا ماه مبارك رمضان و دوران حيض بيانگر حمايت حقوقي از زنان و مؤيد عدالت محوري و توجه خداوند به ويژگيهاي زنان و شرايط جسمي و روحي مخصوص آنان را نشان ميدهد. حمايت اجتماعي خداوند متعال از زنان در قالب توصيه به حفظ پوشش و نگاه، برآورده شدن نيازهاي عاطفي زنان در موقعيتهاي مختلف زندگي مانند بارداري، شيردهي، احترام و مراعات حال آنها در طلاق يا ازدواج مجدد، حفظ منزلت معنوي آنها در دوره عده يا بعد از فوت همسر با صراحت بيان شده است.
نتيجه آن كه اسلام نه تنها نگاه درجه دوم زن ندارد بلكه او را در خلقت و نظام هستي همارزش مرد دانسته و در جايجاي مصحف شريف به ارزش و ضرورت وجود زن در نقشهاي مختلف تصريح كرده است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : تهران - تهران - مدرسه علمیه تخصصی کوثر «علیها السلام»