عوامل وآثارمغايرت گفتار بارفتارباتاكيدبرآيات وروايات
چكيده
لزوم هماهنگي و تطابق بين گفتار و اعمال انسان، مورد تأكيد عقل و شرع مي باشد. مردان وزنان راستگو (به تعبير قرآن صادقين وصادقات) كساني هستند كه بين گفتار و عمل شان هماهنگي وجود دارد. اما امروزه رشد رو به افزايش دوگانگي گفتار و رفتار آفت بسيار بزرگ و خطر عظيمي است كه جامعه اسلامي و انقلابي ما را تهديد مي كند. لذا ريشه يابي و علت جويي و به اصطلاح آسيب شناسي اين آفت از مهم ترين و ضروري ترين امور مي باشد.
تحقيق حاضر با هدف شناسايي عوامل و آثار مغايرت گفتار با رفتار افراد، با استفاده از آيات قرآن كريم و روايات معصومين عليه السلام سعي نموده ابتدا نظرات مفسرين را از منابع تفسيري قرآن كريم به دست آورده و سپس به عوامل اخلاقي و روانشناختي اين مقوله با استفاده از منابع و كتب اخلاقي و روان شناختي بپردازد.
اين تحقيق از نوع تحقيق توصيفي و روش بكار رفته در اين مطالعه اسنادي است كه با مراجعه به منابع اصلي(قران وكتب حديث) ساير منابع مربوطه از قبيل كتب و مقالات قديم و جديد منابع روانشناسي)و با استفاده از ابزار فيش جمع آوري شده و براي تحليل داده ها از روش تحليل محتوا استفاده شده است. مهمترين نتايج اين مطالعه را كه در سه فصل به نگارش درآمده است به صورت زير مي توان خلاصه كرد:
در جنبه عوامل فردي مغايرت گفتار با رفتار، عبارتند از: ضعف ايمان، دنيادوستي و هوي پرستي، انگيزه، نفاق، ضعف اراده، استكبار و غرور، بخل، حسادت و......و مهم ترين عوامل اجتماعي عبارتند از: عوامل خانوادگي، فرهنگي، سياسي و تاريخي و عوامل اقتصادي و در جنبه آثار، مهم ترين اثر نامطلوب فردي عدم مطابقت گفتار با رفتار ، دچار شدن به خشم و غضب الهي و ايجاد ياس و نااميدي، ايجاد تنفر و انزجار و ....و مهمترين اثر اجتماعي آن، شعاري نمودن ايمان، آموزش رفتار منافقانه و رياكارانه، شيوع بياعتمادي و تزلزل در افراد، ......مي توان اشاره كرد.
كليد واژه ها: عوامل، آثار، مغايرت، گفتار، رفتار
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : گلستان
- : گرگان
- : گلستان - گرگان - مؤسسه آموزش عالی حوزوی الزهراء «علیها السلام»