چکیده دیدگاه ارائهکننده
وحدت اسلامي، عامل قدرت پايدار، برتري امت اسلامي و حركت جامعه بهسوی كمال و رشد است؛ از پیامبر اکرم (صلیالله علیه وآله) سؤال کردند: به کدام دینپناه ببریم و بهترین دین کدام است؟ فرمودند: «واعتصموا بحبل الله جميعاً ولا تفرقوا» ؛ امامیه می¬گویند: هر آنچه را در قرآن است قبول داریم، اما باید به اهلش رجوع کنیم؛ در مقابل اهل تسنن می-گویند: فقط آیات قرآن ملاک هستند؛ آن ها ظواهر آیات را در نظر می گیرند اما ازآنجاکه خدا، پیامبر و کتاب امامیه و اهل سنت یکی است باید همگی از حاکمان الهی پیروی کنند و باهم وحدت داشته باشند؛ عبارت مشهوري از بزرگان نقلشده كه مي فرمايند: «بُنِيَ الاسلامُ عَلي كَلِمَتَينِ؛ كَلِمَةِ التَّوحيدِ وَ تَوحيدِ الكَلِمَة ِ»؛ يعني اسلام دو ركن دارد و اگر يكي از آن ها نباشد، اسلام معنای خود را از دست می دهد، رکن اول توحيد يعني توجه به خداوند تبارکوتعالی در همه حال است (توجه قلبي و توجه ظاهري)؛ رکن دوم وحدت و يگانگي بين مسلمانان و جامعه اسلامی است؛ بنابراین انقلاب اسلامي بر پايه توجه به خداوند و وحدت امت اسلام، استوار است؛ اگر كسي بهظاهر توحيد را قبول داشته باشد، اما به وحدت و اتحاد مسلمانان ضربه بزند، مسلمان نيست؛ در مقابل كسي هم که شعار وحدت بدهد اما به خداوند متعال توجه نکند، نامش مسلمان نيست.
چکیده دیدگاه منتقد
1. وهابی ها و داعشی ها باعث تفرقه میان مسلمانان می شوند؛ اما گاهی اقدامات خود ماست که به وحدت میان مسلمانان ضربه می زند؛ مثل فعالیت های افراطی علمایی چون سید صادق شیرازی.
2. یکی از مسائل تفرقهانگیز میان مسلمانان لعن کردن است؛ این مسئله با وحدت مسلمانان منافات دارد؛ بنابراین باید نظر رهبر (مدظلهالعالی) را در مورد لعن دانست.
نتایج دیدگاه موافق
بنابر نظر حضرت امام خمینی (ره) صاحبنظران باید برای بحث در مورد مسائل اختلافی میان فرقه های مسلمانان در نشست های علمی شرکت نمایند و سخن یکدیگر را عالمانه و به شیوه¬ی جدال احسن نقد کنند؛ به استناد قرآن کریم نیز بحث علمی چنانچه موجب اختلاف و تفرقه و فتنه انگیزی بین مسلمان ها نشود، هیچ اشکالی ندارد؛ آن چیزی که اشکال دارد و حرام است، ایجاد تفرقه بین مسلمانان و جوامع اسلامی است؛ مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درباره بحث علمی فرموده اند: «اگر می خواهند بحث مذهبی بکنند، هیچ اشکالی ندارد؛ من بحث مذهبی را هم قبول دارم؛ اگر دوست دارند بحث علمی و مذهبی بین علما و بین صاحبان فن بکنند؛ بنشینند این کار را بکنند؛ منتها نه در منظر و مرئای مردم، بلکه در جلسات علمی بنشینند باهم بحث علمی کنند»؛ بنابراین بحث های علمی و فنی باید در جوامع خصوصی علمی باشد تا موجب تفرقه نشود.
نتایج دیدگاه مخالف
1. گرچه وهابیت، داعش و فرقه های دیگر، بین مردم تفرقه می اندازند، اما گاهی اوقات علت اختلاف و دودستگی در خود مسلمانان است.
2. وحدت یک مفهوم گسترده است؛ به عنوان نمونه شرکت در نماز جماعت یک نوع وحدت است و...
جمع بندی داور
وحدت بین مسلمانان و پرهیز از تفرقه یک امر واجب است؛ در مقابل ایجاد اختلاف و تفرقهافکنی بین مسلمانان حرام است؛ زیرابه نفع دشمنان به¬ویژه استکبار جهانی و صهیونیسم بین المللی است؛ ما با تمام تفاوت ها و اختلاف هایی که با اهل تسنن داریم باید باهم متحد باشیم؛ زیرا دشمنان در کمین هستند؛ گاهی داعش، گاهی وهابی ها و گاهی دشمنانی از درون خودمان؛ در این زمینه داشتن اخلاق نیک لازم است؛ زیرا پیامبر (صلیالله علیه وآله) اسوه اخلاق بودند و بیش ترین جذب ایشان به دلیل اخلاق نیک بود.
کلیدواژ ه ها: وحدت، امامیه، اهل سنت، امت، تفرقه.
کرسی آزاداندیشی موانع و راهکارهای وحدت و انسجام مسلمانان، مدرسه علمیه کوثر
- : خوزستان
- : خرمشهر
- : کوثر
- : خانم سیده فاطمه حسین زاده؛
- : خانم کوثر بوحمیدی
- : خانم ساجده جاسمی