نشست پژوهش و اخلاق پژوهشی در استان آذربایجان غربی- شاهین‌دژ مدرسه علمیه الزهراء علیها السلام

شناسه خبر : 15610

1393/10/01

تعداد بازدید : 1498

نشست پژوهش و اخلاق پژوهشی در استان آذربایجان غربی- شاهین‌دژ مدرسه علمیه الزهراء علیها السلام
به همت معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهراء شهرستان شاهین‌دژ، (استان آذربایجان غربی) به مناسبت هفته پژوهش، نشست علمی ـ پژوهشی با عنوان «پژوهش و اخلاق پژوهشی»را در مورخه 24/9/93 برگزار نمود.

آقای قره‌گوزی در ابتدای سخنان خود به ضرورت پژوهش پرداخته و فرمودند:انسان فطرتاً پژوهشگر است. و با توجه به ویژگی‌های انسان قرن 21 که دارای روحیه استقلال طلبی و عزت نفس می‌باشد و از طرفی در پی دستیابی به حقیقت و واقعیت هست، بنابراین پژوهش امری ضروری می‌نمایاند.
ایشان در رابطه با اخلاق پژوهش فرمودند:اخلاق همان رعایت حقوق دیگران است. محقق مؤمن به فکر آزمودن فرض خود است، نه اثبات آن.
آزادی فردی، احترام به هویت و شخصیت انسان، رعایت صداقت، امانت علمی و صداقت و دقت در استفاده از بودجه و وسائل از مواردی است که باید در پژوهش رعایت نمود.
وی در ابطه با اصول اخلاقدر پژوهش خاطرنشان نمودند که:هر شخصي اين حق را دارد كه در انتخاب(با علم) آزاد باشد و همچنین باید پژوهشگر به نحوي عمل نمايد كه  حداكثر نفع و حداقل زیان را به اشخاص برساند.
اولين وظيفه پژوهشگراین است که به عنوان یک محقق، مسئول حفظ سلامت جسمي، رواني و اجتماعي شركت كننده در پژوهش است.
ایشان افزودند که:عدالتدر پژوهش بطور عمدهدر سه جنبه مورد نظر ميباشد:توزيع مناسب و عادلانه فوايد و مضار پژوهش؛ عدالت درانتخاب شركت كنندگان در مطالعهو حمايت از حقوق گروههاي آسيب‌پذير.
قره‌گوزی در رابطه با اخلاقی بودن طرح پژوهشي فرمودند که:مواردی مانند صلاحيت پژوهشگر، مشروع بودن طرح تحقيقاتي (خلاف موازين شرعي نباشد)، مطابقت طرح تحقيقاتي با موازين علمي و نظامات دولتي (استانداردهاي لازم جهت رعايت اصول علمي و ايمني آزمودني ها) و ... الزامی می‌باشد.
در نهایت ایشان از دستاوردهای پژوهشی یک دهه اخیر در کشور ایران، گزارشی را ارائه نمودند