مقدمه و تصحیح اثبات الواجب الکبیر
چكيده
نسخه هاي خطي به عنوان يكي از منابع پژوهش در زمينه هاي علوم گوناگون اهميت ويژه اي دارند. مكاتب فلسفه اسلامي از چند لحاظ تقسيم پذيرند، كه از جمله آنها تقسيم بر اساس موقعيت جغرافيايي است. بر اين اساس، سه مكتب مراغه، شيراز و اصفهان را مي توان نام برد. مهمترين جريان فكري فلسفي، به تعبير شهيد مطهري، در شيراز و از فيلسوفاني چون قطب الدين شيرازي شروع شد و سپس بدست نيمه فيلسوفاني چون محقق دواني (متوفي 908)، صدرالدين دشتكي (متوفي 903) و پسرش غياث الدين منصور افتاد و سرانجام از دست اينان به دوره اصفهان و مير داماد و ملاصدرا رسيد.
مير نظام الدين احمدبن ابراهيم دشتكي با وجود تأليفاتي از جمله: «إثبات الواجب»، «جبر و اختيار»، «حاشيه شرح التجريد الجديد»، «اثبات الصانع» و ... ، كماكان بررسي ابعاد علمي شخصيتي ايشان مغفول مانده است.
كتاب اثبات الواجب را در اثبات وجود و صفات خداوند نگاشته است كه شامل سه بخش «واجب الصغير»، «واجب الوسيط» و «واجب الكبير» و يك مقدمه، دو مقصد، بيست فصل و خاتمه مي باشد. در اين پژوهش ضمن معرفي نويسنده و آثار وي، به تصحيح نسخه خطي «اثبات الواجب الكبير» پرداخته شده است و نسخه كتابخانه شيراز به عنوان نسخه اساس و نسخه هاي كتابخانه احياء قم وآيت الله مرعشي قم به عنوان نسخه هاي بدل مورد استفاده قرار گرفته اند.
كليد واژه: اثبات الواجب الكبير- تصحيح- مقدمه- نسخه خطي- نظام الذين دشتكي- مكتب فلسفي.
- : سطح3
- : كلام اسلامي
- : فارس
- : شیراز
- : فارس - شیراز - مدرسه علمیه تخصصی جامعة النور