تحليل آموزههاي اخلاقي در سوره مباركه قصص
چكيده
اخلاق جمع خلق يعني خوي و عادات پسنديده و اتصاف به فضائل و دوري جستن از رذائل و مهمترين غايت آن، هدايت انسان سوي كمال و قرب الاهي و كسب سعادت دنيا و آخرت است.
سوره مبارك قصص به دليل اشتمال بر آموزههاي اخلاقي، جايگاه خاصي دارد؛ ليكن ميان پژوهشگران به گونه مستقل بدان پرداخته نشده است. موضوع اين پژوهش «تحليل آموزههاي اخلاقي سوره مبارك قصص» و هدفش پاسخگوئي تحليلي به اين پرسش اساسي است: « آموزههاي اخلاقي سوره مبارك قصص چيست و چگونه تحليل ميشود؟» در ضرورت و اهميت انتخاب موضوع همين بس كه تأثير شناخت فضائل و رذائل اخلاقي و اتصاف به فعل و ترك آنها، در پيشرفت و شكوفائي زندگي مادي و معنوي انسان قابل انكار نيست و سلامت و سعادت و سيادت انسان را در دو جهان به ارمغان ميآورد. روش پژوهش از گونه نقلي وحياني (در برابر نقلي تاريخي) و گردآوري دادهها با استناد به اسناد نوشتاري و دادهپردازي با شيوه تبيين و تحليل گزارههاي اخلاقي با جستار در مُفاد متن و سياق آيات، با رعايت عرصههاي سه گانه اخلاق الاهي و فردي و اجتماعي است.
شكر و توكل و استغفار و دعا و توبه از بايدهاي اخلاق الاهي اين سوره به شمار ميروند. همچنين عفت و صبر از بايدها و پيروي از هواي نفس و دنياگرائي از نبايدهاي اخلاق فردي آن است. انفاق و خيرخواهي و امانتداري از بايدها و ظلم و تفاخر و بخل و استكبار از نبايدهاي اخلاق اجتماعي در اين سوره است.
واژگان كليدي: سوره قصص، تفسير اخلاقي سوره قصص، بايدهاي اخلاق الاهي، بايدها و نبايدهاي اخلاق فردي، بايدها و نبايدهاي اخلاق اجتماعي.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : مرکزی
- : اراک
- : مرکزی - اراک - مؤسسه آموزش عالی حوزوی ریحانه النبی«علیهماالسلام»