تاثیر متقابل اعضای خانواده نسبت به یکدیگر از منظر قرآن وروایات
در مكتب پر فروغ اسلام، نهاد خانواده به عنوان يك جامعۀ كوچك ولي مؤثر بر جامعۀ بزرگ انساني كه در ابتدا با اعضاي اصلي زن و شوهر تشكيل ميشود وظايفي دو جانبه بر عهدۀ آنها نهاده شده و با شناخت درست و كامل حقوق متقابل ميتواند خانوادهاي مستحكم بنا شود و با ايجاد روابط سازنده و سالم بين اعضا، همانند انسانهايي موفق، بانشاط و كاردان و كارآفرين و مؤثر كه در همۀ ابعاد انساني، عقيدتي و فرهنگي و اقتصادي و سياسي رشد كرده و در خط مقدّم فكري و علمي و عملي به تعالي رسيده و در جامعه نقشآفريني كند.
پژوهش حاضر، با توجه به قداستي كه قرآن كريم در مورد پيوند زن و شوهر قائل است و از آن به «ميثاق غليظ» تعبير شده، زن و شوهر وظايف و حقوق مشتركي نسبت به هم پيدا ميكنند. حق خدا ادا نميشود، مگر آنگاه كه حقوق همديگر را نيكو ادا كنند و بكوشند كه حدود الهي را حفظ كنند و در آنچه كه موجب كراهت و بيميلي ديگري است گامي برندارند. البته بخشي از اين حقوق و تكاليف به امور مالي و بخش ديگر به امور غير مالي و حمايتهاي امنيتي و حيثيتي مربوط ميشود؛ و شكي نيست كه زندگي تنها بر اساس رياستطلبي و امر و نهيهاي قانوني پابرجا نميماند، بلكه آنچه اساسي و زير بنايي است تفاهم و گذشت ميباشد.
در حقوق اسلامي، دربارۀ تقسيم وظايف زوجين تفاوتهايي ديده ميشود كه نه تنها خاستگاه تبعيض ندارد، بلكه در نظام قانونگذاري اسلام با دقت و تيزبيني شريعت كاملاً بر پايۀ عدالت، رأفت و رحمت است و قابليت تأمل و توجيه عقلايي دارد و خود بيانگر وجود تناسب بين حدود الهي و فطرت انساني است. تحقيق پيشرو با مطالعۀ آيات و روايات و مرور كتب تربيتي با محوريت بحث حقوق همسران و وظايف مشترك آنان انجام شده است.
نگارنده در اين تحقيق بر آن است تا ميزان بالاي تأثيرگذاري اعضاي خانواده بر يكديگر را با عمل به وظايف اخلاقي و حقوقي خود از منظر تفكر اسلامي مورد ارزيابي قرار دهد. تا ضمن بيان خاستگاه قوانين و جايگاه اخلاق، امنيت و حيثيت انساني زن و مرد و فرزندان در خانواده را تبيين كند و بازتاب آن را در جامعه مورد واكاوي بيشتر قرار دهد.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : قم - قم - مرکز آموزش های غیر حضوری - سطح سه