بررسي موضوع و حكم قمار در فقه شيعه
چكيده
موضوع اين پايان نامه، بررسي موضوع و حكم قمار در فقه شيعه است; زيرا كه فقه به عنوان يكي از مهمترين محورهاي پاسخگويي به تمام پرسشهاي انسان، در همه زمانهاست .
به دنبال گسترش مسابقات در عصر حاضر، پرسشهاي فراواني در باره جواز و عدم جواز، همچنين جايزه هاي آنها، براي متدينين مطرح است . در اين ميان، برخي از ورزشها همانند اسب سواري، شتر دواني و تيراندازي به تصريح اولياي دين، مورد امضاي شريعت قرار گرفته است و گروگذاري و شرط بندي در آنها بدون اشكال است .با استمداد از سيره و روايات مي توان ساير ورزشها را جايز دانست البته در صورتي كه بدون شرط بندي و قرار داد باشد و هدايا و پاداشهاي آنها را نيز دريافت كرد . پس بدون شك در جوايزي كه شرط الزام آور در آنها وجود ندارد يا از سوي نهادهاي دولتي و بين المللي پرداخت مي شود، هيچ اشكالي وجود ندارد .
در زمينه قمار و مسابقات، افزون بر مسائل و اهداف ورزشي، سياسي و فرهنگي، بحثها و گفتگوهاي مهم ديگري از ديدگاه فقه و شريعت وجود دارد. بنابراين پرسشهاي فقهي فراواني در زمينه مسابقات مطرح است كه بايد پاسخ قابل اطميناني از سوي فقيهان ارائه شود . پاره اي از اين پرسشها در مشروع بودن و نبودن برخي از مسابقه ها مانند، اتومبيل راني، موتورسواري، ديوار مرگ، بوكس و ... مي باشد .
توجه به گستردگي پرسشهايي در رابطه با قمار و مسابقات و اهميت و نفوذ مسابقات در زندگي انسان و تاثيرگذاري آن در اجتماع، فقه پژوهان بايد با موضوع شناسي و ژرف انديشي، نظر شريعت و فقه را از منابع اسلامي بجويند و وظيفه شرع مداران را مشخص نمايند .
در اين پژوهش برآنيم تا با بهره گيري از مباني فقهي گذشتگان و معاصر، احكام قمار و حكم مسابقه هاي امروزي را نيز تعيين نماييم .
- : سطح3
- : فقه و اصول
- : فارس
- : شيراز
- : ريحانهالنبي«س»