تاثیر نحوه ی سخن گفتن درتربیت خانواده وجامعه در آیات و روایات
چكيده
سخن گفتن، از نعمتهاى بزرگ الهى است كه نقش تعيينكننده درساختار شخصيتى انسان دارد. و اصلىترين وسيله ارتباط بين انسانها و راه بيان و انتقال انديشه و مقاصد است. اين مسئله تا آن اندازه اهميت دارد كه خداوند در قرآن كريم از آن بهعنوان يك نعمت بزرگ در كنار تعليم قرآن و آفرينش انسان يادكرده است: «الرَّحْمَنُ عَلَّمَ الْقُرْآنَ خَلَقَ الْإِنسَانَ عَلَّمَهُ الْبَيَانَ»؛ خداوندى كه انسان را خلق نمود و به او قرآن را تعليم كرد و به او سخن گفتن آموخت. اين توانايى بشرى مانند توانايىهاى ديگر او، هم مىتواند در مسير صحيح به كار گرفته شود و هم در مسير باطل.
خداوند متعال در آيات متعدد علاوه بر تأكيد بر نعمت سخن، به چگونه سخن گفتن نيز پرداخته و چارچوبهاى سخن نيكو و پسنديده را بيان كرده است. در اين زمينه، روايات فراوانى هم وجود دارد كه همگى حاكى از اهميت فوقالعاده سخن نيكو و نقش آن در اصلاح اخلاق و تهذيب نفوس انسانى است.
از منظر قرآن، اصلاح اعمال و بخشايش گناهان از آثار قول محكم و خللناپذير است و قول احسن، زمينه اختلاف و فتنه شيطان را از بين مىبرد. در روايات نيز آثار فراوانى براى سخن نيكو شمرده شده است كه ازجمله آنها مىتوان به بسيارىِ دوستان و فراوانى روزى، فزونى عمر و محبوب شدن نزد خانواده و خويشان نام برد.
كليدواژهها: سخن گفتن، تربيت، آثار سخن، خانواده ، جامعه
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : همدان
- : همدان
- : فدك