بررسی و تحلیل احتجاجات حضرت زهرا (س) در خطبه فدکیه
چكيده
حضرت زهرا (سلام الله عليها) با استفاده از شيوه هاي برهاني، جدلي خطبه اي با استدلال هاي اعتقادي، اجتماعي، سياسي، حقوقي، اخلاقي – وجداني ايراد فرمودند كه در اين پايان نامه بخشي از استدلال ها مورد بررسي قرار گرفت؛ كه عبارتند از :
استدلال هاي اعتقادي مانند : توحيد و ارتباط آن با اخلاص، فلسفه و كم وكيف شكر نعمت .... ؛ اجتماعي مانند: تشريح خدمات اميرالمؤمنين(سلام الله عليه) ... ؛ سياسي مانند: سقوط در فتنه ، غصب خلافت ... ؛ حقوقي مانند: ارث بري همۀ فرزندان از پدرانشان ... ؛ اخلاقي- وجداني مانند: شكايت به خدا و رسول او (صلي الله عليه و آله و سلم)، وعدۀ ديدار به قيامت... .
ايشان معتقدند نعمت هاي خداوند متعال به صورت ابتدايي، هماهنگ و بي حد و حصر در اختيار خلائق قرار داده شده است و بشر را در برابر نعمت ها، مسئول دانسته و خواهان انجام مراتب شكر، شهادت به وحدانيت و اخلاص در عمل مي باشند و با معرفت به ذات و اسماي حسناي الهي، طاعت و بندگي او را بجا آورده تا لياقت ثواب، كمال و رحمت بيشتر را پيدا نمايند و به خدا نزديكتر شوند.
ايشان تمام مشكلات غاصبان خلافت را ضعف معرفت توحيدي آنان دانسته و با تلاوت آيات مختلف، كفر و نفاق آنان را ثابت كردند.
حضرت (سلام الله عليها)با ارائه ادله و شواهدي نحله بودن فدك را اثبات كردند ولي به خاطر نپذيرفتن آن ، ارث بودن را مطرح نمودند تا حق خويش و امامت و خلافت بلافصل اميرالمؤمنين(سلام الله عليه) را از غاصبان مطالبه كنند.
در نهايت اين نتيجه به دست مي آيد كه فدك نحله است نه ارث و هدف اصلي ايشان از ايراد خطبه روشن كردن وجود انحراف در دين خدا به وسيلهٔ غصب خلافت ميباشد.
كليد واژه: فدك، حضرت زهرا (سلام الله عليها)، احتجاجات، نحله، ارث.
- : سطح3
- : كلام اسلامي
- : قم
- : قم
- : معصوميه