مقايسه تطبيقي ارتداد در قرآن و عهدين
چكيده
مسئلهي ارتداد و احكام جزايي مترتب بر آن، به اسلام اختصاص ندارد، بلكه در برخي از اديان و مذاهب بزرگ ديگر نظير يهوديت و مسيحيت نيز هرگاه كسي از دين برگزيده و حق روي گرداند، كافر به شمار ميآيد و بدان سبب كه از دين سابق برگشته، مرتد قلمداد شده و شديداً مجازات ميشود .
شروط تحقق ارتداد در قرآن بلوغ ، عقل ،اختيار، قصد و علم به مضمون كلام است همين شروط به صورت بديهي در باور هاي يهوديت و مسيحيت نيز وجود دارد گرچه برخي موارد مانند بلوغ ،اقرار و قصدبه صراحت در كتاب مقدس آمده است.
حكم ارتداد در كتاب مقدس بسيار شديدتر از قرآن است. طبق كتاب مقدس، شخص مرتد بايد به قتل برسد و امكان توبه براي او وجود ندارد. حتي گاه بايد تمام سكنه شهر و حيوانات و داراييهاي آن را از بين برد.
در فقه اسلامى مرتد دو نوع است و هر يك احكامى جداگانه دارد:
در نظريه مشهور فقها ، مجازات مرتدّ فطري كشتن اوست. چنين فردي توبه اش پذيرفته نمي شود و پس از ارتداد همسرش از او جدا مي گردد و عده وفات نگه مي دارد و اموالش ميان وارثان او تقسيم مي شود. ولي مرتد ملي پس از ارتداد سه روز به او مهلت داده مي شود ، اگر از ارتداد برگردد ، توبه اش پذيرفته است در غير اين صورت در روز چهارم كشته مي شود. اگر زن مرتد شود ، مجازاتش اعدام نيست بلكه او را حبس ابد مي نمايند و در پوشش و تغذيه و نوشيدن به او سخت گرفته مي شود و در ايام نمازها او را مي زنند تا توبه كند.
در فقه اسلامى براى مرتد پيامدهاي ديگري از قبيل تحير و سرگرداني ، ذلت در زندگي دنيا ، سختي جان دادن و تباه شدن اعمال نيز بيان شده است.
واژگان كليدي: قرآن ، يهود ، مسيحيت ، كفر ، ارتداد ، مرتد .
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : سمنان
- : شاهرود
- : امامجعفرصادق«عليهالسلام»