امل و پیامدهای منفی آن در قرآن و روایات
چكيده :
اميد و آرزو يكي از موهبتهاي الهي است كه به انسان ارزاني داده شده كه جان مايه ي سعادت و كمال اوست چراكه بر خواسته از فطرت كمال طلبي است . اسلام همواره بر اميد و آرزو داشتن تاكيد مي كند و آن را از ضروري ترين نياز هاي بشر براي ادامه حيات مي داند وبا تعريف چهار چوب خاص براي خواسته ها ،از افراط و تفريط در آنها جلوگيري كرده و سعي در متعالي ساختن آرزوها دارد به طوري كه نهايت آرزو را خداوند قرار مي دهد وتعبير( منتهي الامال )را بكار مي برد .
آرزو برآمده از خواستها وتمنيات شخص ،و بيانگر نگرش و هدف زندگي اوست . داشتن آرزو به دليل مادي و دنيايي بودن ، مذمتي ندارد ،آنچه ناپسند معرفي شده ،طول امل است كه حاكي از روح و روان بيمار و رشد نيافته دارد .
طول امل به معناي آرزوي بلند مدت داشتن نيست بلكه يك اصطلاحي است كه به آرزوهايي گفته مي شود كه برآيندي از تسويف و دلبستگي به دنيا و فراموشي آخرت را در خود جاي داده است كه نه تنها به مرحله اقدام و عمل مثبتي نمي رسد بلكه باعث بدي كردار نيز مي شود.
پيامدها ي منفي طول امل به طور ي گستر ده است كه زندگي دنيا و آخرت فرد را تحت الشعاع قرار مي دهد وبر روح و روان او نيز آسيب وارد ميكند . طول امل آفتي براي عقل و بصيرت انسان است و با غوطه وري در توهمات و املهاي كاذب بزرگترين سرمايه انسان، يعني گوهر عمر را به تاراج مي برد .در مضرات طول امل همين بس كه يكي از پيامدهاي آن زياده خواهي و اشتغال به ماديات است كه به تدريج حب دنيا و دلبستگي به دنيا را در فرد شعله ور مي سازد كه خود راس هر خطا و اشتباهي مي باشد .
كليد واژه : آرزو – امل – طول امل – آثار منفي
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : حضرتفاطمه«س»