بسم الله الرحمن الرحیم
نگاهی بر نرم افزار تلفن همراه "عطر قلم"
مقدمه:
هر فرد با قدم نهادن در عرصه پژوهش، ناگزیر از رجوع به پژوهشهای انجامشده و نیز انتشار نتایج پژوهشهای خود است. در عصر ارتباطات که سرعت حرف اول را میزند، دسترسی به منابع پژوهشی با بهرهگیری از فناوری اطلاعات، امری ضروری است.
«عطر قلم» نرم افزاری اندرویدی است و در پی تحقق این امر برآمده است. این نرم افزار در برگیرندی متن الکترونیکی (ebook) آثار پژوهشی طلاب حوزه های علمیه خواهران است که در جشنواره های پژوهشی(علامه حلی، بانوی کرامت و پژوهش های گروهی رشد) شرکت داده شدهاند. این مقالات پس از ارزیابیهای اولیه، قابلیت نشر در فضای مجازی را کسب کردهاند. از مهم ترین اهداف معاونت پژوهش در انتشار این مقالات، میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
1. تولید ای بوک (ebook) مبتنی بر آثار طلاب؛
2. معرفی آثار و اعتبار بخشی به وزان علمی پژوهشی خواهران حوزوی؛
3. شناساندن توانمندی و ارتقای منزلت علمی پژوهشی خواهران به مراکز و نهادهای علمی پژوهشی؛
4. تشویق و ترغیب طلاب به انتشار مکتوب آثار پژوهشی؛
5. فرهنگ سازی و افزایش انگیزی نویسندگان و خوانندگان برای بهره گیری از منابع دیجیتال؛
6. انتشار هزاران اثر پژوهشی در سطوح مختلف با کمترین هزینه و زمان در راستای تامین و توسعه منابع پژوهشی.
«عطر قلم» دومین محصول معاونت پژوهش و دهمین نرم افزار مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در عرصه نرم افزارهای اندرویدی است. اولین نرم افزار معاونت پژوهش در نیمه دوم سال 95 تحت عنوان "فراخوان های پژوهشی" در اختیار عموم طلاب حوزه های علمیه خواهران قرار گرفت."فراخوان های پژوهشی" امکان پیگیری فعالیت های علمی پژوهشی طلاب را در سامانه فراخوان های پژوهشی از طریق گوشی موبایل فراهم کرده است.
این محصول اولین نرم افزار در عرصه پژوهش نیست؛ اما بیتردید اولین نرم افزاری است که با محوریت طلاب حوزه های علمیه خواهران، به انتشار آثار پژوهشی می پردازد. این نرم افزار با انعکاس آثار فاخر طلاب می تواند به عنوان یک نشریه دیجیتال معتبر، محلی برای انتشار فناورانه آثار طلاب حوزه های علمیه خواهران معرفی شود.
این نرم افزار بر اساس تجربیات و توان کارشناسان مرکز فناوری اطلاعات حوزه های علمیه خواهران تولید شده است. امکانات و فناوری به کار رفته در این نرم افزار بر اساس آخرین متدهای روز ایجاد شده است.
برای آشنایی بیشتر با "عطر قلم" به معرفی برخی از امکانات این نرم افزار می پردازیم:
امکانات
در صفحه نخست این نرم افزار، علاوه بر منوی کناری و دسترسی به گزینه جستجو در بالای صفحه، چهار بخش با عناوین «آثار»، «موضوعات»، «کتابخانه» و «محبوبها» قرار دارد.
آثار
در این قسمت دسترسی به تمامی مقالات فراهم شده است؛ در این بخش علاوه بر مشاهده «عنوان اثر» و «نام نویسنده»، امکان دریافت متن کامل اثر و و نیز افزودن آن به بخش «محبوبها» فراهم شده است. با لمس هر اثر علاوه بر موارد پیش گفته، تاریخ ثبت اثر، قالب اثر، جشنوارهی مربوطه، موضوع اثر، اساتید راهنما و نیز چکیده قابل مشاهده خواهد بود.
موضوعات
در این بخش، مقالات از طریق موضوع آن، قابل دسترسی است. این موضوعات عبارت اند از: «تفسیر و علوم قرآنی و علوم حدیث»، «فقه، اصول و حقوق»، «فلسفه و کلام»، «اخلاق و تربیت»، «تاریخ اسلام»، «علوم انسانی مرتبط با حوزه دین»، «مطالعات زنان» و...
علاوه بر موضوع هر دسته، تعداد مقالات اختصاص یافته به آن موضوع نیز درج شده است. با لمس هر موضوع، به صفحه ای همانند صفحه آثار و با همان امکانات منتقل خواهد شد.
کتابخانه
دسترسی به متن کامل مقالات دریافت شده در این قسمت فراهم شده است؛ عدم امکان دسته بندی آثار در این بخش، خصوصا در صورت دریافت تعداد زیادی از مقالات، امری است که فراهم آوری آن مناسب به نظر میرسد. در کنار هر اثر، دو گزینه قرار دارد: گزینه ای جهت افزودن اثر به «محبوبها» و یا حذف آن از این بخش و گزینه ای جهت حذف اثر از «کتابخانه».
با لمس هر اثر در این بخش، متن کامل آن قابل مشاهده خواهد بود. با حرکت دادن انگشت بر روی صفحه در جهت بالا و پایین، امکان تغییر نور صفحه وجود دارد. با ضربه زدن به صفحه، منوی بالایی و آیکن نرم افزار که راهنمای منوی کناری است نمایش داده میشود.
در منوی بالای صفحه علاوه بر امکان جستجو در متن اثر، تغییر حالت مطالعه در شب و روز، دسترسی به منوی تنظیمات و نشانه گذاری در متن، امکان پخش صوتی و حرکت خودکار صفحه نیز فراهم شده است.
جهت انتخاب متن و علامتگذاری کافی است چند لحظه صفحه را لمس کرده و گزینه علامت گذاری را انتخاب کنید. با ضربه زدن به متن علامتگذاری شده، امکان تغییر رنگ علامت، نوشتن یادداشت، و حذف علامت را در اختیار خواهید داشت.
هم چنین، در حالت انتخاب متن، امکان جستجو در «دیکشنری آنلاین»، «ویکی پدیا» و «گوگل» و نیز اشتراکگذاری متن انتخاب شده وجود دارد. البته در صورت اشتراک گذاری، علاوه بر متن انتخاب شده، تنها شماره صفحه به اشتراک گذاشته میشود و اثری از عنوان مقاله و نویسنده آن به چشم نمیخورد.
در منوی کناری، دو عنوان کلی «مقاله» و «نتایج جستجو» خودنمایی میکند. تحت عنوان مقاله، «فهرست»، «علامتها» و «نشانهها» قابل دستیابی می باشد. البته در نگاه نخست، درک تفاوت علامتها و نشانهها کمی دشوار به نظر میرسد. به همین جهت اگر به جای «علامتها» از عبارتهایی هم چون «رنگی شده ها» استفاده شود، مناسبتر خواهد بود.
محبوبها
در این بخش، آثاری که مورد توجه کاربر قرار گرفته است دیده میشود. در کنار عنوان هر اثر گزینه هایی جهت حذف از «محبوبها» و نیز دریافت یا حذف اثر وجود دارد.
جستجو
در بخش جستجو، امکان تعیین دامنه و محدوده جستجو به خوبی فراهم شده است. جستجو در بین تمامی آثار، کتابخانه یا محبوبها، هم چنین جستجو بر اساس عنوان، موضوع، چکیده، پدیدآورنده، فراخوان و تحت قالبهای مختلف از جمله تحقیق پایانی، مقاله و ... فیلترهایی هستند که نتایج مطلوبتری را از جستجو به دست میدهند.
منوی کناری
در این بخش، کتابخانه، محبوب ها، جستجو، تنظیمات نمایش، درباره نرم افزار و ارتباط با ما قابل دسترسی است.
تنظیمات نمایش
در این بخش امکانات خوبی جهت شخصی سازی نرم افزار در نظر گرفته شده است.
1. تنظیمات حرکت خودکار صفحه از جهت نوع و سرعت حرکت؛
2. تنظیمات نمایشی از جمله: ترازبندی متن، کنترل و تنظیم روشنایی صفحه در روز و شب، چرخش صفحه و نمایش شماره صفحات؛
3. تنظیمات نمایش متن شامل: نوع قلم و اندازه آن، تنظیم حاشیه های افقی، عمودی و فاصله بین خطوط؛
4. تنظیمات رنگ متن، پس زمینه و لینک ها در حالت روز و شب؛
5. انیمیشن های تغییر صفحه در حالت افقی و عمودی به صورت اسلایدی یا ورق خوردن و یا بدون انیمیشن؛
6. تنظیمات حرکت صفحه به صورت پیمایشی یا با جابه جایی به صورت ضربه ای (گوشه های بالا، پایین، چپ، راست)، کشیدن صفحه (به سمت بالا،پایین، چپ یا راست) و یا با استفاده از دکمه های صدا (بالا و پایین)
نگارنده: خانم کردلو