فعالیت پژوهشی

سمنان|برگزاری همایش علمی با عنوان: تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی|مدرسه علمیه امام جعفر صادق علیه السلام|شاهرود

شناسه خبر : 170718

1405/03/10

تعداد بازدید : 8

سمنان|برگزاری همایش علمی با عنوان: تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی|مدرسه علمیه امام جعفر صادق علیه السلام|شاهرود
همایش «تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی» در شاهرود برگزار شد

همایش «تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی» با سخنرانی حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر حسن عرب‌ساغری، مشاور و روان‌شناس برگزار شد.

به گزارش واحد خبر مدرسه علمیه امام صادق علیه السلام شاهرود، خانم فاطمه گلی، معاون پژوهشی مدرسه از برگزاری همایش «تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی» با هدف توانمندسازی خانواده‌ها در عصر فناوری‌های نوین، به همت واحد پژوهش این مدرسه خبر داد.

در این همایش، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین دکتر حسن عرب‌ساغری، مشاور و روان‌شناس، با اشاره به رشد شتابان فضای مجازی و ورود کودکان و نوجوانان به این عرصه، گفت: بسیاری از والدین تنها بر آموزش مهارت‌های دیجیتال به فرزندان تمرکز دارند، اما غافل از اینکه تأثیرگذارترین عامل در تربیت دیجیتال، الگوسازی رفتاری خود آنان است.

وی افزود: اگر خود پدر و مادر، در استفاده از تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های رایانه‌ای محدودیت و نظم نداشته باشند، هیچ آموزش مستقیمی نمی‌تواند فرزند را به استفاده سالم و متعادل هدایت کند.

این روان‌شناس، سه محور اساسی را برای خانواده‌ها برشمرد:

1. آموزش سواد رسانه‌ای متناسب با سن کودک (نه صرفاً مهارت فنی)

2. الگوسازی عملی والدین (مدیریت زمان استفاده از گوشی در حضور فرزند)

3. ایجاد قوانین شفاف و مشارکتی در خانه برای استفاده از ابزارهای دیجیتال

حجت‌الاسلام و المسلمین دکترعرب‌ساغری در ادامه با اشاره به یک اشتباه رایج تربیتی، تأکید کرد: مالکیت گوشی هوشمند برای فرزندان، به‌ویژه در سنین کودکی و نوجوانی ، به شدت آسیب‌زا است.

وی افزود: والدین نباید تصور کنند که دادن یک گوشی شخصی به فرزند، نشانه آزادی یا اعتماد است؛ بلکه این کار، کنترل و نظارت مؤثر را از بین می‌برد.

دکتر ساغری در ادامه گفت: بهترین مدل، استفاده از گوشی مشترک یا تحت نظارت در فضای باز خانه است، نه اختصاص یک دستگاه شخصی به فرزند.

وی همچنین درباره قوانین مکانی و زمانی استفاده از گوشی هشدار داد و گفت: استفاده از تلفن همراه در اتاق خواب، به ویژه در ساعات پایانی شب، ممنوع است.

وی افزود: اتاق خواب باید پناهگاهی امن برای استراحت و ارتباط عاطفی باشد، نه محلی برای گشت و گذار بی‌وقفه در فضای مجازی.

حجةالاسلام ساغری همچنین گفت: قرار دادن گوشی‌ها خارج از اتاق خواب (مثلاً در پذیرایی یا راهرو) قبل از ساعت مشخصی در شب، یک قانون ساده اما بسیار کارآمد است که از اختلال در خواب، کاهش تمرکز و مواجهه با محتواهای نامناسب جلوگیری می‌کند.

این مشاور در بخش دیگری از سخنان خود به نیاز اساسی فرزندان به ارتباط واقعی اشاره کرد و اظهار داشت: بسیاری از مشکلات دیجیتال امروز ریشه در خلأ عاطفی و نبود وقت کیفی والدین دارد چرا که اگر فرزند احساس کند که پدر و مادر برایش وقت می‌گذارند، با او گفت‌وگوی چهره به چهره دارند، بازی می‌کنند و به نیازهای عاطفی و فکری‌اش پاسخ می‌دهند، دیگر دنیای مجازی برایش بیش از حد جذاب نخواهد بود.

دکتر عرب‌ساغری تأکید کرد که بهترین فیلتر، « رابطهٔ گرم و ایمن» در خانواده است و والدین باید روزانه حداقل یک ساعت ارتباط بی‌واسطه و بدون گوشی را با فرزندان خود اختصاص دهند و در آن زمان نه خودشان به صفحه نمایش خیره باشند و نه اجازه استفاده از دستگاه را به کودک بدهند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عرب‌ساغری همچنین یادآور شد: تنظیم‌گری صِرف و سخت‌گیرانه بدون همراهی عاطفی و الگوی عملی، نتیجه معکوس دارد و فرزندان را به سمت استفاده پنهانی و بی‌ضابطه سوق می‌دهد.

در حاشیه همایش ”تربیت دیجیتال فرزندان، از آموزش تا الگوسازی” از استاد پژوهشگر تجلیل شد.