به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مدرسه علمیه فاطمیه ابهر : کارگاه پژوهش کارکرد هوش مصنوعی در پژوهش با حضور حجت الاسلام و المسلمین مختاری کارشناس هوش مصنوعی از استان قم در تاریخ 17 بهمن ماه 1403 برگزار شد.
استاد مختاری در ابتدا به تعریف هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت : «هوش مصنوعی عبارت است از مطالعه این که چگونه رایانهها را میتوان وادار به کارهایی کرد که در حال حاضر انسانها آنها را صحیح یا بهتر انجام میدهند». هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین از خود نشان میدهد یا به دانشی در کامپیوتر که سعی در ایجاد آن دارد گفته میشود. بیشتر نوشتهها و مقالههای مربوط به هوش مصنوعی آن را «دانش شناخت و طراحی عاملهای هوشمند» تعریف کردهاند. یک عامل هوشمند، ساماندهی است که با شناخت محیط اطراف خود، شانس موفقیت خود را بالا میبرد.
کارشناس هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی 3 کار اصلی انجام می دهد : 1. استدلال منطقی،2. اطلاعات را گرد آوری و تحلیل می کند، 3.آینده پژوهی می کند.و علت اینکه چرا کشورها به سمت هوش مصنوعی می رود به دلیل این است که تسریع و تسهیل در کار و صرفه جویی و درآمد زایی آن است.
استاد مختاری در ادامه به این موضوع که این ابزارها چگونه به پژوهشگران کمک میکند، گفت : ابزارهای هوش مصنوعی به سرعت در حال تغییر روش انجام تحقیقات در تمامی رشتهها هستند. این ابزارها با استفاده از یادگیری ماشین و مدلهای زبانی بزرگ، به پژوهشگران کمک میکنند تا فرآیند تحقیق را بهینه کرده و به نتایج دقیقتری دست یابند.از جمله کارکردهای ابزار هوش مصنوعی؛جمعآوری و تحلیل اطلاعات: به سرعت مقالات مرتبط را پیدا کرده، اطلاعات کلیدی را استخراج و دادههای پیچیده را تحلیل میکنند.ایجاد ایدههای جدید: با شناسایی الگوها و ارتباطات پنهان در دادهها، به پژوهشگران کمک میکنند تا سوالات تحقیقاتی جدیدی مطرح کنند.نوشتن و ویرایش مقالات: در نگارش مقالات به پژوهشگران کمک میکنند، از جمله پیشنهاد اصلاحات گرامری، خلاصهسازی مطالب و ایجاد ساختار منظم.
کارشناس هوش مصنوعی گفت : با هوش مصنوعی در در زمان صرفه جویی می شود و کارهای تکراری و زمانبر مانند جستجوی منابع و سازماندهی دادهها را خودکار میکنند. از قابلیتهای مهم ابزارها ی پژوهشی :
جستجوی هوشمند: با استفاده از کلمات کلیدی و عبارات پیچیده، مقالات مرتبط را با دقت بالا پیدا میکنند
تحلیل احساسات: افکار و نظرات موجود در متون را تحلیل کرده و به درک بهتر موضوع کمک میکنند.
ترجمه ماشینی: مقالات را به زبانهای مختلف ترجمه میکنند.
تولید متن: گزارشها، خلاصهها و حتی بخشهایی از مقاله را به صورت خودکار تولید میکنند.
استاد مختاری در پایان کارگاه به آموزش چند نرم افزار هوش مصنوعی پرداخت و گفت: یادگیری هیچگاه اینقدر ساده و هوشمندانه نبوده است،این ابزارها میتوانند در حوزه تدریس، تحقیقات علمی، مدیریت شبکههای اجتماعی، و حتی خلاقیتهای هنری شما تحولی شگفتآور ایجاد کنند.
در این کارگاه نرم افزارهایی ذیل که مربوط به پایان نامه نویسی،مقاله نویسی،متن، تبدیل کردنpdfبهword آموزش داده شد.
1.متننگاری و تحلیل با ابزارهایی چونChatGPT وClaude
2.طراحی تصاویر حرفهای باMidJourney وDALL-E
3.پردازش صدا باMurf وEleven Labs
4.ساخت ویدئوهای جذاب باPictory وHeyGen
5.ابزارهای بهرهوری مانند Grammarlyو Copy.ai