یزد/میید/مدرسه علمیه تخصصی/ حضرت زهرا س /سطح سه , چهار

برگزاری نشست علمی نقد کتاب

شناسه خبر : 153375

1403/10/11

تعداد بازدید : 6

برگزاری نشست علمی نقد کتاب
به گزارش معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی حضرت زهرا س میبد، نشست علمی با عنوان «نقد کتاب مردانگی ایرانی در اواخر قاجار و اوایل دوره پهلوی» با همکاری پژوهشکده زن و خانواده مرکز تبلغات قم به صورت مجازی و با حضور طلاب و اساتید گرانقدر حجت الاسلام دکتر مجید دهقان و حجت الاسلام دکتر امیر مهاجر میلانی و دبیر جلسه خانم دکتر خراسانی برگزار شد

به گزارش معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی حضرت زهرا س میبد، نشست علمی با عنوان «نقد کتاب مردانگی ایرانی در اواخر قاجار و اوایل دوره پهلوی» با همکاری پژوهشکده زن و خانواده مرکز تبلغات قم به صورت مجازی و با حضور طلاب و اساتید گرانقدر حجت الاسلام دکتر مجید دهقان و حجت الاسلام دکتر امیر مهاجر میلانی و دبیر جلسه خانم دکتر خراسانی برگزار شد.

دکتر خراسانی در ابتدا از اساتید در مورد کتاب توضیحاتی ارائه کنند و سپس به نقد کتاب بپردازند

دکتر دهقان در ادامه بیان کرد:این کتاب در سال ۲۰۱۹ توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شده است و جزو معدود کتابهایی است که با اختلاف زمانی بسیارکم به فارسی هم ترجمه شده است. و نشر «همان» در سال ۱۴۰۰ وارد بازار کرده است.

دکتر دهقان در ادامه بیان داشت :این کتاب اتفاقاتی را که در حوزه مفاهیم و روابط زنانه و مردانه در حال رخ دادن بوده را مورد توجه قرار داده و برای برخی ازانها تنها علت و زمینه بیان کرده است. موضوع اصلی کتاب ظهور و بروز معنای جدیدی از مردانگی است که در اوایل دوره پهلوی شکل می گیرد و به وضوح از دوره های قبل یعنی قاجار و قبل از ان متمایز است. نویسنده در فصول مختلف کتاب نشان می دهد که چطور سبک زندگی و ارزشهای طبقه ممتاز و تحصیل کرده خصوصا افرادی که در غرب تحصیل کرده بودند به معیار مردانگی در جامعه تبدیل می شود. از سبک پوشش گرفته تا شیوه زیست جنسی تا ازدواج و ورزشکاری و میهن پرستی.چیزی که باعث جذابیت کتاب( فارغ از موضوعش) شده است سبک استدلال و شواهدی است که نویسنده مورد بررسی قرار داده است. استدلال های نویسنده با شواهد و منابع مختلفی مثل مصاحبه، روزنامه، زندگی نامه، عکس های موجود از ان دوره تایید می شود.

وی در ادامه اظهار کرد:گذار از حکومت سلسله قاجار به حکومت خاندان پهلوی تغییراتی را در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران ایجاد کرد. این کتاب با تمرکز بر مفهوم مردانگی در ایران، انگاره ها و باورها، قوانین و مقررات، جنبش های سیاسی و رویه های اجتماعی مردان را واکاوی می کند تا نقش آنان را در تاریخ اخیر ایران از دید مطالعات جنسیتی روشن کند.

 بالسلو در این کتاب نشان می دهد چگونه مردان در دوره رضاشاه متفاوت از اواخر دوره قاجار لباس می پوشیدند، عمل می کردند، سخن می گفتند و فکر می کردند. به علاوه، توضیح می دهد که چطور انگاره "مرد ایرانی شایسته"طی آن دهه ها تغییر کرد. او، با شرح این که چگونه طبقه ممتاز در حال ظهورِ مردانِ تحصیل کرده در غرب، در بخشی از کوشش خود برای کسب تفوق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، الگوی تازه ای را از مردانگی ساخت و ترویج کرد، بیان می کند که چگونه این الگوی تازه بازتاب دهنده تحولات گسترده تری، از جمله ظهور ملی گرایی و فرایند نوگرایی، در جامعه ایرانی آن زمان است

سپس دکتر میلانی در ادامه نقد کتاب اظهار داشت: در این کتاب به جنبه جدید از مردانگی یعنی جنسیت بخشی به مفاهیم ملت و میهن پرداخته شده است.

جنسیت بخشی به مفاهیم ملت و میهن یعنی چه: سه گروه بازاریان، روحانیون و روشنفکران در رخ دادن انقلاب مشروطه تاثیر گذار بودند. از میان این سه دسته روشنفکران با نقش های تاثیر گذار شان ( جنسیت بخشیدن به مفهوم میهن) تاثیر بسزایی در ایجاد انقلاب مشروطه داشتند. انان در کتابها و روزنامه هایشان از میهن به عنوان ناموس یاد کرده که باید از ان در برابر دشمنان و بیگانگان محافظت شود. به تعبیری دیگر، وطن هویتی زنانه و منفعل داشت و مردان کشور و در راس انان، شاه باید از ان دفاع کند. در غیر این صورت، شرافت و غیرت شان، به عنوان نماد مردانگی زیر سوال می رود.این حربه خیلی خوب عمل کرد، وقتی ایران در برابر کشورهای غربی شکست میخورد و یا توسط بیگانگان، مرزهایش تهدید می شد، مردم به از دست دادن ناموس و غیرت شان متهم می شدند، بعبارتی دیگر تهدید ایران توسط نیرو های خارجی، تهدیدی بود علیه مردانگی ایرانی

سپس دکتر خراسانی در ادامه جلسه ضمن تشکر از اساتید و حضار شرکت کننده ،به بیان مطالبی در خصوص این کتاب پرداخت..


 

اخبار مرتبط