حجت الاسلام والمسلمین دکتر عارفی در این نشست به بررسی معانی تعلیم، تربیت وتزکیه پرداخت و فرمود: تعلیم بر غیر انسان هم امکان پذیر است ولی تربیت مربوط به انسان است و تزکیه بدون تربیت امکان پذیر نمیباشد.
ایشان مراحل تزکیه و عرفان را به سه دوره تقسم کرد که شامل 1.زمان پیامبر صلی الله علیه و آله 2. زمان شروع غیبت تا شروع انقلاب اسلامی 3. مرحله انقلاب اسلامی میباشد. وی افزود: در دوره اول، پیامبر اکرم سیاست را جزء دین میدانست ولی با شروع غیبت کم کم دین از سیاست جدا شد و حتی برخی از علماء نیز سیاست را با دین قابل جمع نمی دانستند و در چله خانهها به دنبال تزکیه و عرفان بودند وتعداد علمایی که به سیاست ورود کردند بسیار کم بود از جمله شیخ مفید ، شهید اول و شهید ثانی در این دوره فاصله زیادی با دوره اول در فهم مفهوم تزکیه به وجود آمد سرانجام با ورود امام خمینی رحمه الله علیه به دنیای سیاست تحولی عمیق در عرفان و تزکیه به وجود آمد ایشان به تمام جهانیان اعلام کردند که دین از سیاست جدا نیست و عرفان و تزکیه را می توان در سیاست هم جستجو کرد
ایشان عرفان امام را عرفان سیاسی خواند و به عرفان جهادی نظیر عرفان شهدا از جمله شهدای هشت سال دفاع مقدس و عرفان حاج قاسم سلیمانی اشاره ای داشت وی عرفان جهادی را یک سبک الهی عرفان خواند و آن را با ارزشتر از عرفان چله خانه معرفی کرد.
وی فرمود: اگر به دنبال الگو در عصر حاضر هستید حضرت آیت الله خامنهای بهترین الگو در همه زمینه ها هستند