به گزارش روابط عمومی مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا علیها السلام سمنان، خانم پهلوان معاونت پژوهش مدرسه از برگزاری جلسه دفاعیه پایان نامه خبر داد.
پهلوان گفت:
جلسه دفاعیه پایان نامه طلبه گرامی خانم مریم حداد در رشته فقه و اصول، روز دوشنبه۱۴۰۳/۱۰/۳
با عنوان:
"نقش عرف در استنباط احکام فقهی خانواده"
در اتاق جلسات مدرسه و حضور مجازی استاد محترم داور خانم دکتر عارف نیا و استاد محترم راهنما خانم دکتر آقایی برگزار گردید.
چکيده
بسیاری از قوانین اصولی، قواعد فقهی و احکام شرعی به ظاهر آیات و روایات مستند هستند و یکی از شایسته ترین مراجع تشخیص ظواهر، عرف است. از این رو یکی از منابع استنباط احکام عرف است و در برخی موارد شارع مسائل را به عرف واگذار کرده است. در نظام حقوقی ایران نیز که در بیشتر موارد از فقه امامیه اقتباس شده است، عرف در فرایند رسیدن به فتوا و وضع قواعد حقوقی اثر بسزایی دارد.
از آنجاکه در احکام خانواده برخی مسائل جدید با توجه به اقتضای زمان و مکان به وجود آمده که عرف به عنوان یکی از منابع استنباط می تواند پاسخگوی آن باشد، نگارنده برآن شده به روش تحلیلی و توصیفی و شیوه ی کتابخانه ای به نقش عرف در ایتنباط احکام فقهی خانواده بپردازد.
نتیجه حاصل شده از این پایان نامه؛ مفهوم نفقه، یک مفهوم کاملاً عرفی است و شارع مقدس آن را به عرف واگذار کرده است که عنصر زمان و مکان در آن نقش تعیین کننده ای دارد و قرآن کریم هم آن را تأیید می کند و میزان مهر در قیمت به تشخیص عرف محول شده است و در اجرای عدالت در تعدد زوجات عرف نقش بسزایی دارد با این که جواز تعدد زوجات در بعضی از موارد یک ضرورت اجتماعی و از احکام مسلم اسلام است، اما تحصیل شرایط آن در امروز، با گذشته تفاوت بسیار پیدا کرده چون زنگی در سابق یک شکل ساده و بسیط داشته و لذا رعایت کامل مساوات بین زنان آسان بوده و از عهده ی قالب افراد بر می آمده، ولی در عصر و زمان حاضر کسانی که می خواهند از این قانون استفاده کنند، باید مراقب عدالت همه جانبه باشند و اگر قدرت بر این کار دارند، دست به چنین اقدامی بزنند. اساسً اقدام به این کار نباید از روی هوی و هوس باشد و از این رو از دیدگاه قرآن کریم رعایت عدالت کامل در همه ی ابعاد از توان مرد خارج است و تشخیص رعایت عدالت مرد در تعدد زوجات توسط عرف امکان پذیر است.
کلید واژه : عرف،استنباط، نفقه،خانواده،زوج.