گلستان برگزاری نشست علمی

نشست علمی با عنوان آثار تربیتی عبادت از منظر قرآن و صحیفه سجادیه

شناسه خبر : 152115

1403/09/22

تعداد بازدید : 7

نشست علمی با عنوان آثار تربیتی عبادت از منظر قرآن و صحیفه سجادیه
نشست علمی با عنوان آثار تربیتی عبادت از منظر قرآن و صحیفه سجادیه به مناسبت هفته پژوهش در مدرسه علمیه تخصصی الزهراء(س) گرگان برگزار گردید.

به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه تخصصی الزهراء(س) گرگان نشست علمی آثار تربیتی عبادت از منظر قرآن و صحیفه سجادیه به مناسبت هفته پژوهش در تاریخ 21/9/1403 برگزار گردید.

در این نشست خانم فرح زاد دانش آموخته سطح 3 این مدرسه گفت: در فرهنگ تربیتی ائمه معصومین (علیهم السلام)، بالاترین درجه بندگی و عبودیت یک انسان، عبادت است. حقیقت دعا و نیایش، بندگی برای خداست و راز و نیاز در محضر معبود، نشانه بندگی و امتیاز انسان از سایر موجودات و نردبانی برای رسیدن به کمال است.

 دانش آموخته سطح 3 این مدرسه ادعیه و مناجاتی که از پیشوایان معصوم (علیهم السلام)به یادگار مانده را مجموعه‌ای از درس خودسازی و انسان‌سازی دانست و گفت:  انسانی که به مکتب دعا و نیایش معتقد باشد با تاسی از مکتب اهل بیت (علیهم السلام)، قادر است خود را تربیت کند و به مقام عبودیت برسد. رفتار و کردار انسان بستگی تمام به تربیت او دارد.

وی عوامل متعدد از جمله عوامل محیطی، تربیتی و عقیدتی را در شکل‌گیری رفتارهای انسان موثر دانسته و گفت: انسان با اراده و اختیاری که دارد می‌تواند با انتخاب رفتار نیک یا بد به اوج سعادت یا شقاوت دست یابد.

خانم فرح زاد ادامه داد:  برای خودشناسی و خودسازی و کسب کمالات معنوی راهی موثرتر از کانال ارتباطی عبادت نیست و این ارتباط معنوی در طهارت روح و سلامت روان فرد نیز اثر مطلوب دارد، همچنین سبب انگیزه برای ایجاد فضائل و دوری از رذایل اخلاقی می‌شود.

دانش آموخته سطح 3 این مدرسه در ادامه به آثار عبادت در بُعد اجتماعی پرداخت و گفت: عبادت سبب اتحاد و همبستگی و تحکیم پیوندها و تقویت باورهای دینی و بهبود روابط اجتماعی می‌گردد. لذا مهم‌ترین راه شناخت عوامل هدایت انسان، انس با قرآن و ادعیه است و این ارتباط با خالق یکتا به نوعی روش تربیتی است. با توجه به آیات و روایات هر یک از جلوه‌های عبادت اثر تربیتی ویژه‌ای دارد؛ نماز از فحشا و منکر نهی می‌کند، روزه با هوای نفس مبارزه می‌کند و تمرین خویشتن‌داری است، زکات اختلاف طبقاتی را کاهش می‌دهد و حج باعث قوت و قدرت اسلام و اتحاد صفوف مسلمانان می‌شود.

وی در ادامه گفت: صحیفه سجادیه هم که یکی از متون مهم شیعی می‌باشد مانند قرآن کریم، شامل اصول اسلامی و معارف ارزشمندی است که موجب استواری عقاید و تکامل نفوس و فزونی صفات پسندیده در انسان می‌گردد، در واقع تمام بیانات مطرح شده از امام سجاد علیه السلام که در صحیفه سجادیه، آمده برگرفته از کلام خدا و قرآن است. امام سجاد علیه السلام، با تاکید بر عبادت و انس با خدا در قالب دعا، انسان را به صورت ریشه‌ای تربیت کرده و ارزش‌ها و مکارم اخلاقی را در وجود انسان نهادینه می‌سازد.

خانم فرح زاد گفت: در فرهنگ اسلام که تعلیم و تربیت بر پایه اعتقادات دینی بنا شده، زمانی عبادت، ارزش تربیتی خود را نشان می‌دهد که اثر این اعتقاد و عمل در تمام کردار و گفتار فرد نمایان باشد چنین فردی با تربیت خود، در نهایت به رشد و تربیت جامعه هم کمک می‌کند. بر این اساس هر چه رفتار و گفتار فرد با دیگر افراد جامعه بهتر باشد و از روابط اجتماعی سالم‌تری برخوردار باشد، زمینه رشد و تکامل در او فراهم‌تر می‌شود و روابط اجتماعی بهبود می‌یابد.

دانش آموخته سطح 3 این مدرسه در پایان گفت: با عنایت به آیات کریمه و دعاهای وارده از امام سجاد (علیه السلام) در صحیفه سجادیه، در رابطه با ثمرات تربیتی عبادت در بُعد فردی و اجتماعی، تمام آثار معنوی که در عبادت است در سایه ایمان به خدا سرچشمه می‌گیرد و دستیابی به مقام قرب الهی، که هدف غایی آفرینش است با تحصیل کمالات و از کانال ارتباطی عبادت حاصل می‌گردد و عبادت ضامن بقای تربیت فرد و جامعه می‌باشد.