در این کارگاه استاد کارکن درابتدا جلسه را با طرح سوالاتی شروع کردند ازجمله اینکه آیا هر پایاننامهای ارزش کتاب شدن دارد؟ چرا پژوهشگران به تبدیل پایاننامه به کتاب علاقهمند هستند؟ با پرسش این سوالات از پژوهشگران آنها را به چالش درمورد این موضوعات کشاند اما در مورد اینکه آیا هر پایاننامه ارزش کتاب شدن دارد استاد فرمودند که جدید بودن و ضروری بودن مهم هست و اینکه چرا پژوهشگران علاقهمند به تبدیل پایاننامه به کتاب هستند این طور فرمودند که علاوهبر ارزش معنوی، موارد دیگری نیز وجود دارند که باعث علاقهمند شدن دانشجویان به تبدیل پایاننامه به کتاب میشود: ۱-کسب امتیاز در محاسبه دکتری تا ۴ امتیاز ۲-ثبت در کتابخانه ملی و احتمالاً کسب شهرت. ۳-تقویت رزومه اساتید و هیئت علمی دانشگاهها. ۴-دسترسی آسان علاقمندان به کتابهای چاپشده ( برخلاف پایاننامه) ۵-تعداد صفحات کتاب برخلاف پایاننامه محدود نیست
و اینکه چطور پایاننامه را به کتاب تبدیل کنیم این گونه فرمودند که فرمت کلیه پایان نامهها با کتاب بسیار متفاوت برای استخراج کتاب از پایاننامه باید آن را به فرمتی تبدیل کنید که برای همگان قابل خواندن و مطالعه باشد. زیرا مخاطب پایاننامه معمولاً اساتید و دانشجویان هستند و آنها نیز با قسمتهای مختلف آن آشنایی کامل دارد اما متن کتاب باید روانتر و سادهتر باشد درادامه به یکسری از مواردی که در این راه به کمک خواهد کرد اشاره کردند
انتخاب یک عنوان مناسب.
همانطورکه میدانید معمولاً عناوین پایاننامهها بهصورت طولانی و دارای جزئیات بیشتری هستند که حتی در انتهای عنوان به جامعه آماری و مطالعه موردی نیز اشاره میکند؛ اما این روش در عنوان کتاب جذابیتی برای مخاطب نخواهد داشت بنابراین باید سعی کنید از یک عنوان بسیار کوتاهتر و جذابتر برای کتاب خود استفاده کنید که هم معرف محتوای داخل کتاب باشد و هم اینکه توانایی جذب مخاطب را داشته باشد. و اینکه معمولاً پایاننامهها حاوی فهرست مطالب با جزئیات بیشتری یا بههمراه داشتن نمودار و جدول و غیره صورت میگیرد در کتاب بایستی این توضیحات را کاهش دهید و فقط به عنوانهای اصلی در فهرست اشاره کنید (میتوانید از فهرست اجمالی و مفصل استفاده کنید) .
قدم بعدی تبدیل چکیده پایاننامه به مقدمه است. میتوانید با ایجاد کمی تغییرات یک مقدمه ساختاری و خوب ایجاد کنید.
پایاننامه دارای فصول مختلف و مفصلی هست که نیازی به آوردن تمامی این فصول در کتاب نیست شما میتوانید با خلاقیت خود برخی از فصول را ترکیب، حذف یا اضافه کنید.
همچنین استاد درمورد طراحی جلد کتاب هم توضیحاتی فرمودند و اینکه مخاطب قبل از خواندن کتاب جلد آن را میبیند و هرچقدر این تصویر جلد گیراتر باشد برای خواننده و مخاطب جذاب خواهد بود و خواننده را برای خواندن آن ترغیب خواهد کرد در انتخاب طرح جلد موردنظر باید دقت بسیار از لحاظ طیف رنگ شکل و غیره شود زیرا مجوزهایی که برای کتاب صادر میشود طرح روی جلد نیز مدنظر قرار داده میشود و همچنین فرمودند که استفاده از نمایه معمولاً بهصورت پیوست انتهای کتاب میاید که شامل فهرستی از اصطلاحات، کلمات و اسامی اشخاص یا مکانهایی هست که در متن استفاده شده اند که برای توضیح بیشتر یا راهنمایی مخاطب قرار میگیرند.