همدان-نهاوند-معصومیه

برگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع"قوانین و الزامات حجاب و علل عدم اجرای آن"

شناسه خبر : 141729

1402/11/23

تعداد بازدید : 11

برگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع
 
کرسی آزاد اندیشی با موضوع قوانین و الزامات حجاب و علل عدم اجرای آن،  با حضور سرکار خانم روحانی، استاد و مشاور حوزه و سرکار خانم بحیرایی، مدیر محترم حوزه، هم چنین سرکار خانم میرزایی استاد ارائه دهنده و سرکار خانم سیاهوشی به عنوان منتقد در روز چهارشنبه 22 تیر ماه 1401 در سالن اجتماعات حوزه برگزار شد.
شرکت کنندگان در این کرسی اساتید، کادر، طلاب و پژوهشگران مدرسه، هیات اندیشه ورز شهرستان و تعدادی از دانشجویان بودند.
وی افزود:این کرسی که به مدت 80 دقیقه طول کشید چهار نفر از اساتید و طلاب به عنوان داور، ارائه کننده و منتقد مطالب خود را ارائه نمودند.
در ابتدا سرکار خانم سیاهوشی به عنوان منتقد با بیان این سوال که طبق آیه قرآن "لا اِکْراهَ فِی الدّین"انسان مختار آفریده شده است، چون بآزاد است تمایل دارد هرچه که دوست دارد بپوشد.
سرکارخانم میرزایی به عنوان ارائه کننده در این کرسی به توضیحاتی در این زمینه پرداخته فرمودند: بله هیچ اجباری در دین نیست  ما هم این رو قبول داریم ولی چیزی که انسان در آن مختار است این است که دین را بپذیرد یا نه، اصل دین اختیاری است  اما پس از پذیرفتن دین ما نمی توانیم بگوئیم که ما قوانین آن را قبول نداریم. بنابراین بعد از پذیرش دین باید فروعات آن را هم پذیرفت.
آیه قرآن داریم که می فرماید:" أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ"این آیه مصداق کسانی هستند که دین را قبول می کنند ولی برخی قوانین را نمی پذیرند.
- سرکار خانم روحانی استاد داور محترم درباره این مطلبی که مطرح شد به این نکته اشاره داشتند که: با استناد به روایتی از پیامبر مکرم اسلام که می فرمایند:  "الإنسانُ حَريصٌ بما مُنِعَ"انسان نسبت به آن چیزی که منع می شود بیشتر حرص دارد. بنابراین برخی افراد می گویند ما درباره این مسئله مرزها را بشکنیم . مسئله دیگر درباره مسائل غریزی انسان به این معنی نیست که با اشباع شدن نیازش برطرف می شود و نکته دیگر این که  هیچ دلیل مستندی نیست که در کشورهای غربی که بی حجابی عادی شده و هیچ مشکلی برای او پیش نمی آید مسئله حجاب دیگر مهم نیست.
مسئله بعد این که در سایر کشورها همه ی قوانین اسلام رعایت نمی شود ودوم این که اکثر دین این کشورها لائیک هستند و اسلام را جزء فرعیات قرار داده اند و آن را وارد اجتماع نکرده اند. و آن ها در موضعی نیستند  را اصلا به عنوان الگو نمی توان قرار داد.
در ادامه بحث سرکار خانم بحیرایی به عنوان استاد دارو مطلب خود را با پرسش از منتقد سرکار خانم سرمیلی آغاز کردکه:آیا شرایط کشور ایران با شرایط کشورهای مسلمان دیگر مثل اندونزی که هیچ گونه تقابلی با دشمنان اسلام ندارند یکسان است؟ منشأ بدحجابی در کشور ما مربوط به بی دینی نیست . بی حجابی خود دلایلی دارد از جمله این که خیلی ها بدحجابی را تابع عرف می دانند، یکی دیگر از ریشه های بدحجابی راحت طلبی است و منشأ اصلیش زیبایی پسندی هایی است که ریشه در فرهنگ غرب دارد.
در ادامه سیاهوشی منتقد محترم با مطرح کردن این سوال که: ما وقتی چادر می پوشیم خود این پوشش باعث می شود مردان نسبت به ما و پوشش ما حریص تر بشوند. مطلب دیگر این که خداوند خودش در قرآن می فرماید"لا حَرجَ فیِ الدِّین" قرار نیست در دین سختی باشد .
استاد داور محترم سرکار خانم بحیرایی در پاسخ به این دو سوال این گونه پاسخ دادند که: دربحث کنجکاوی انسان حریص است به آن چه که منع می شود. خداوند به مردان دستور می دهد که از نگاه به زنان نامحرم چشم بپوشید و به زنان نیز دستور داده که حجاب خود را رعایت کنید تکلیف از هر دو برداشته نمی شود اگر تمام مردان عالم چشم خود را ببندند زن وظیفه اش رعایت حجاب است.
سوال بعدی منتقد درباره این است که حجاب برای جلوگیری از شهوت است چرا اسلام دستور نداد که صورت را بپوشاند در حالی که می دانیم جذاب ترین قسمت بدن هر انسانی صورت اوست؟
استاد ارائه دهنده سرکار خانم میرزایی درباره سوال خانم سیاهوشی به این مطلب اشاره کردند که : فقها به ما اجازه داده اند دست ها و صورت بدون آرایش در مقابل نامحرم باشد.اما یک نکته است که اگر من بدانم که همین صورت و دست من حتی بدون آرایش کسی را تحریک می کند وظیفه من این است که بپوشانم. نکته دیگر این که ما نمی توانیم درباره فلسفه احکام مدام چون و چرا بیاوریم و دنبال فلسفه باشیم،  بعضی چیزها تعبدی است.
استاد داور محترم سرکار خانم بحیرایی درباره این مطلب می فرمایند: اول این که صورت باید بدون آرایش باشد. چرا خداوند یک امری را واجب می کند یک امری را حرام .علت وجوب و علت حرام یک حکمی مصلحت و مفسده آن است.اسلام می خواهد که زن در جامعه حضور داشته باشد اگر زن بخواهد صورت و دستش را نیز بپوشاند سختیش برای زن زیاد است.
درپایان مطالب ارائه شده در کرسی با پخش فرم نظرسنجی بین حاضرین در جلسه از واحد پژوهش درخواست شد که با موضوعات جدید این گونه محافلی ادامه داشته باشد.