زهرا حسن پوردکان قم، حضرت معصومه 

شناسه خبر : 14063

1393/06/31

تعداد بازدید : 1302

زهرا حسن پوردکان قم، حضرت معصومه 

زندگی نامه علمی

تحصیلات

مدارک حوزوی: سطح2
وضعیت فعلی تحصیلی: دانشجوی کارشناسی ارشد رشته­ی تفسیر قرآن

 آثار پژوهشی

پایان یافته

تحقیق پایانی: بررسی ارث زوجه درفقه امامیه وقانون مدنی ایران
مقالات: بررسی مفردات سوره های شمس وضحی، رابطه ی علم ودین ازمنظر قرآن، ویژگی منافقان درقرآن وروایات، قلب در قرآن، آثار تربیتی معاد در زندگی انسان، سیره ی اخلاقی امام هادی A، لغزشگاه های مترجم قرآن، استشهادات قرآنی امام حسینA، پژوهشی درباب اسرائیلیات.

در دست انجام

مقالات: بررسی دیدگاه مفسران درباره ی فلسفه ی تفاوت گواهی (شهادت) زن ومرد ونقد نظرات آنان

سوابق تدریسی، تبلیغی و اجرایی

تبلیغ: همکاری باگروه تبلیغی- جهادی عمار
اجرا: معاون فرهنگی مدرسه ی علمیه حضرت معصومهBجعفریه ی قم(89 و90)

امتیازات و تشویقات

شایسته‌ی تقدیر درپنجمین جشنواره ی علامه حلی 6

زبان

زبان عربی:      متوسط ■            خوب □               عالی □

گرایش‌های مورد علاقه

اجتماعی■           سیاسی□         فقهی ■                      کلامی□              قرآنی■
تاریخی□             فلسفی□           اخلاقی- تربیتی□            روانشناسی□
سایر: حقوقی، مسائل زنان
 

چکیده

موضوع تحقیق، بررسی ارث زوجه در فقه امامیه وحقوق مدنی ایران است و در این پژوهش به‌مباحثی هم چون شرایط ارث زوجه، اموالی كه زوجه از آن‌ها ارث می‌برد وفرق بین زوجه‌ی ذات ولد با غیر ذات ولد پرداخته می شود.
بر اساس فرضیه‌ی تحقیق، در اسلام، زن همانند مرد مستقلاً از حق ارث برخوردار است ولی از لحاظ میزان سهم الارث و این‌كه از چه اموالی ارث می‌برد، بسته به شرایط، تفاوت وجود دارد.
در این تحقیق پس از بیان كلیات و مفاهیم، به طور اجمال، سابقه­ی میراث زن در دوران قبل از اسلام و نیز نظر کلی اسلام در این باب، براساس ادلّه­ی اثبات ارث زوجه، مورد مطالعه قرار گرفته است.
در ادامه، موجبات، شرایط تحقق ارث زوجه وموانع آن در ضمن مباحث مختلفی هم چون وجود علقه­ی زوجیت نکاح، بقای این رابطه هنگام فوت، دائمی بودن ازدواج، ممنوع نبودن زوجه از ارث و ...، که برای ارث بردن زوجه لازم است، مورد بحث قرار گرفته است.
در این پژوهش، هم چنین به بیان سهم الارث زوجه و مسأله­ی محرومیت او از ارث بردن از بعضی اموال شوهر، که جزء مختصات فقه امامیه است، و بحث‌ها، اقوال و آرای فراوان پیرامون آن نیز پرداخته شده است.
بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، روش و سیره‌ی اکثر ملل قبل از اسلام، درباره­ی ارث زوجه، محرومیت او از این حق می‌باشد، مخصوصاً این‌كه گاهی خود زن به عنوان مال متوفی، به عنوان ارث، در اختیار سایر ورثه قرار می‌گرفت. در حالی که خداوند در قرآن كریم، با صراحت این حق را برای زنان به رسمیت شناخته، سهم الارث آنان را نیز مشخص کرده است.
از طرفی،چون قانون مدنی ایران، مقرّرات خود از جمله مسئله‌ی ارث زوجه را، از فقه امامیه اقتباس کرده است، بنابراین سعی شده این موضوع از طریق بررسی مبانی اسلامی و فقهی تحلیل گردد.
واژگان کلیدی: ارث، وارث، تركه، فقه امامیه، قانون مدنی.

اخبار مرتبط