معاون پژوهش مدرسه علمیه ام ابیها سلام الله علیها، از برگزاری کرسی آزاد اندیشی با عنوان "حضور اجتماعی بانوان محجبه حق آنهاست یا تکلیف؟" و با حضور اساتید این مدرسه، طاهره شکاری(داور)، مریم عباسی( ارائه دهنده) و مریم آذرپیوند(ناقد)، در جمع طلاب این مدرسه خبر داد.
مریم عباسی به عنوان ارائه دهنده بحث، در تایید اینکه حضور بانوان حق آنها است گفت: این حق ماست که آیا وارد اجتماع بشویم یا نشویم. وقتی میگوییم حق است یعنی میتوانیم از حق خود استفاده کنیم یا نکنیم و اختیار با ما است. یک زن محجبه که فرزند کوچک هم دارد میتواند از حق خود استفاده کند و حضور اجتماعی داشته باشد و یا نداشته باشد. گاهی مشاهده شده است که حضور اجتماعی برای من ناامنی ایجاد میکند و آیا اینجا من حق انتخاب حضور دارم یا ندارم ؟ گاهی ممکن است با یک امر به معروف و نهی از منکر، اعصاب خانم به هم بریزد و تاثیر منفی آن روی زندگی و خانوادهاش مشخص شود اینجاست که بانوی محجبه میتواند انتخاب کند که آیا در اجتماع حضور داشته باشد یا نداشته باشد و آیا تکلیف او هست یا نیست؟ بانویی که برای حفظ دین خود در خانه ماندن را انتخاب میکند و فرزندان درستی تربیت میکند و تحویل جامعه میدهد تکلیفی بر گردن او نیست. زمانی که با حضور او در اجتماع و در بین خانمهایی که حجاب مناسبی ندارند و مردان حضور دارند به مشکل برمیخورد میتوانم در خانه ماندن را انتخاب کند و این حق اوست.
ناقد کرسی آزاداندیشی، مریم آذرپیوند، حضور اجتماعی زنان را تکلیف برشمرده و اذعان داشتند: زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه چه به صورت پنهان و علنی در جامعه نقش دارند و فعالیت میکنند. در ابتدا باید ببینیم تعریف ما از فعالیت اجتماعی چیست؟ منظور کارآمد بودن و فعال بودن است که گاهی میتواند با تربیت فرزند صحیح همراه باشد و گاهی همراه با تاثیر و تحصیل در جامعه است. البته در زمانه الان حضور ما به شکل تکلیف در آمده است زیرا در جامعهای که در پارکها، پاساژها و درجامعه اکثر خانمهای غیر محجبه به چشم میخورند حضور بانوان محجبه میتواند از گسترش این عامل جلوگیری کند.البته باید به این نکته توجه داشت که ارزشهای مادی و معنوی با هم خلط نشوند . مثلاً مادر بودن نباید جای خود را به فعالیت اجتماعی بدهد. اگر بانوان محجبه در جامعه حضور نداشته باشند حضور بانوان بیحجاب پررنگتر نشان داده خواهد شد.
داور کرسی آزاداندیشی، مریم شکاری بیان داشت: بر اساس قدرت انتخاب و اختیاری که خداوند به انسان داده است هر انسانی میتواند انتخاب کند که آیا در جامعه حضور داشته باشد یا نداشته باشد. منظور از حضور اجتماعی شاغل بودن نیست و همین که ما حضوری موثر و تاثیرگذار داشته باشیم کافیست. بعد از قضیه زن زندگی آزادی نباید حضور بانوان محجبه را فقط در مساجد و راهپیماییها مشاهده کنیم و بانوان محجبه در پاساژها، بازارها و عبور و مرور آنها در مکانهای عمومی مانند پارکها، ضروریتر به نظر میرسد. وقتی اسلام میگوید بندهای که شب را به صبح برساند و به فکر اصلاح امور مردم نباشد مسلمان نیست که شامل هم زنها و هم مردها میشود یک زن مسلمان باید تمام اطلاعات اطراف خود را بداند و از جهان خبر داشته باشد و اگر کاری از دستش برمیآید دریغ نکند. بنابراین حضور بانوان در اجتماع هم حق آنها و هم تکلیف است البته باید نکاتی را نیز رعایت کرد. از جمله وظیفه همسری و مادری و تربیت فرزند صالح از اولویتهای وظیفه بانوان است و همچنین حضور در اجتماع مستلزم رعایت حجاب و عفاف و رعایت موازین اسلامی و چگونگی ارتباط با نامحرم است.