اصفهان/برگزاری کرسی آزاد اندیشی «نقش مادرانه و هویت اجتماعی زنان در جامعه معاصر؛چالش‌ها و راه‌کارها»

شناسه خبر : 102586

1399/11/02

تعداد بازدید : 103

کرسی آزاداندیشی با موضوع «نقش مادرانه و هویت اجتماعی زنان در جامعه معاصر؛ چالش‌ها و راه‌کارها» با حضور خانم‌ها دکتر حوریه ربانی و دکتر سمیه حاجی اسماعیلی در مؤسسه آموزش عالی مجتهده امین با رعایت پروتکل های بهداشتی مورخ 99/10/2 برگزار شد.

در ابتدا سرکار خانم ربانی در جهت تبیین مفهوم نقش مادرانه گفت: در جامعه ایرانی، مادری به نقشی اطلاق می‌شود که در آن زن علاوه بر فرایند زایش، انجام اغلب امور و وظایفی مربوط به کودک را عهده‌دار باشد.

وی در ادامه به تعریف هویت اجتماعی پرداخت و گفت: هویت اجتماعی تعریفی است که فرد از خودش بر اساس عضویت در رده‌ها و گروه‌های اجتماعی ارائه می‌دهد. سه عنصر جنسیت، خانواده و جامعه در مبحث هویت اجتماعی تأثیرگذار است.

ربانی مطرح کرد: تحولات فرهنگی، دگرگونی عرصه‌های اقتصادی، افزایش فرصت‌های آموزشی و همچنین گسترش روابط اجتماعی باعث تکثر منابع هویت‌ساز زنان شده است.

 دکتر دیدگاه اسلام در مورد هویت اجتماعی زنان را تشریح و اذعان کرد: با بررسی رویکرد اسلام در مورد هویت اجتماعی زنان در قالب تحصیل، حضور اجتماعی و مسائلی که در این حوزه‌ها مطرح است، روشن می‌شود که اسلام به نقش‌آفرینی و مسئولیت‌پذیری انسان در جامعه تأکید می‌کند و در عرصه‌های مختلف رشد و ارتقاء فکری، شخصیتی، اجتماعی و دینی انسان، فقط آقایان مدنظر نیستند.

وی در قسمت دیگر از سخنان خود افزود: یک چالش بسیار مهم در مقابل زنان برای ورود به عرصه‌های اجتماعی وجود دارد و آن مبحث فشار مضاعف نقش‌ها و مبحث تعارض نقش‌هاست.

ربانی در بخش دوم سخنان خود به بیان راهکارها و پیشنهاد‌هایی برای رفع تعارض نقش مادرانه و هویت اجتماعی پرداخت و گفت: درزمینه ی فرهنگی، رشد فرهنگ مشارکت آقایان در امور مربوط به خانه، درزمینه ی خانوادگی، شروط ضمن عقد و درزمینه ی حاکمیتی سیاست‌گذاری‌های لازم مثل مرخصی زایمان، اشتغال پاره‌وقت، دورکاری یا اشتغال مجازی، تحصیلات مجازی و ... راهکارهای قابل‌توجهی است که باید مدنظر قرار گیرد.

در ادامه جلسه خانم  حاجی اسماعیلی با اشاره به اسناد توسعه و با انتقاد از رویکرد حاکم بر سند توسعه بیان کرد: هرچند در این اسناد بر تحکیم خانواده تأکید می‌شد اما یک الگوی دینی و کارآمد از زندگی اجتماعی زنان عرضه نشد.

 وی در بیان راهکارهای حل تعارض نقش مادرانه و هویت اجتماعی زنان گفت: باید نظام ارزش‌گذاری، متناسب با نقش‌های ویژه زنان و مردان اصلاح شود؛ یعنی باید نقش مادری موردحمایت قرار گیرد. نه اینکه با شعار برابری و به بهانه ایجاد فرصت‌های برابر، نقش‌های ویژه زنان نادیده گرفته شود. راهکار بعدی اصلاح نظام آموزشی است. ایجاد تشکل‌هایی از زنان خانه‌دار، مادران و همسران برای بررسی مهم‌ترین مسائل و مشکلات زنان، طراحی و اصلاح الگوی روابط اجتماعی از دیگر راهکارهای قابل‌توجه است.