اسیب های بینشی ورفتاری تربیت جنسی براساس اموزه های اسلامی
چكيده
تربيت جنسي يكي از ابعاد اساسي تربيت انساني است كه تأثير مستقيمي بر شكلگيري شخصيت، هويت، نگرشها و رفتارهاي فردي و اجتماعي دارد. با اين حال، در جوامعي مانند ايران، اين حوزه همواره با ابهامات، محدوديتهاي فرهنگي و بينشي مواجه بوده است. عدم آگاهي كافي و تربيت نادرست ميتواند منجر به بروز آسيبهاي مختلفي از جمله ضعف در هويت جنسي، باورهاي نادرست، مشكلات رفتاري و بحرانهاي خانوادگي شود. ازاينرو، شناخت آسيبهاي بينشي و رفتاري تربيت جنسي و ارائه راهكارهايي براي بهبود آن از اهميت بسزايي برخوردار است.
پژوهش حاضر با هدف بررسي و آسيبشناسي تربيت جنسي از منظر اسلام، به اين سؤال پرداخته است كه چه آسيبهاي بينشي و رفتاري در تربيت جنسي وجود دارد؟ اين پژوهش با استفاده از روش توصيفي-تحليلي و بررسي منابع اسلامي، به شناسايي و تحليل اين آسيبها پرداخته است.
يافتههاي پژوهش نشان ميدهد كه آسيبهاي بينشي فردي شامل ضعف ايمان، عدم شكلگيري هويت جنسي، ناآگاهي و ناتواني در كنترل افكار و خيالات جنسي است، درحاليكه آسيبهاي بينشي خانوادگي شامل عدم آموزش بهموقع مسائل جنسي، بيپاسخ گذاشتن پرسشهاي جنسي كودكان، ناآگاهي از تغييرات دوران بلوغ و فقدان آموزش كنترل تحريكات جنسي ميباشد. از سوي ديگر، آسيبهاي رفتاري فردي در اين حوزه شامل آزادي جنسي بيحد و مرز، عدم پرهيز از عوامل تحريككننده و از بين رفتن غيرت جنسي و آسيبهاي رفتاري خانوادگي شامل كمبود محبت، تحقير فرزندان، عدم رعايت حريم خصوصي در روابط زناشويي و عدم پيشگيري از بازيهاي جنسي كودكان است كه در تعاليم اسلامي مورد نهي قرار گرفتهاند.
نتايج اين پژوهش نشان ميدهد كه فقدان يك نظام تربيت جنسي مناسب، موجب بروز مشكلات متعددي در سطح فرد، خانواده و جامعه ميشود. بنابراين، طراحي و اجراي يك الگوي جامع و بومي تربيت جنسي بر پايه آموزههاي اسلامي و نيازهاي جامعه، ميتواند نقش مؤثري در كاهش اين آسيبها و ارتقاي سلامت فردي و اجتماعي داشته باشد.
- : سطح3
- : مطالعات اسلامي زنان
- : قم
- : قم
- : قم - قم - مدرسه علمیه تخصصی صدیقه کبری «علیها السلام»