بررسی حقوق مالی زن در قران با تأکید بر تفاسیر المیزان و المنار
چكيده
زن در تاريخ بشر همواره در زمره مظلوم و محرومترين اقشار جامعه بهحساب ميآيد. براين اساس از بسياري حقوق انساني و مالي بينصيب بوده است. حقوق زن عليالخصوص حقوق مالي زن، يكي از مباحث حائز اهميتي است كه براي نخستين بار موردتوجه و عنايت جدي از سوي اسلام قرار گرفت. قرآن كريم، زن و بهويژه حقوق مالي وي را چنان به رسميت شناخته كه حتي حقوق مرد به طفيل آن شناسانده و معرفي گرديده است.
مالكيت زن بر اموال تحت اختيارش، مواردي از قبيل ديه، نفقه، مهريه و ارث كه زن، صاحب آن ميشود؛ همگي آنها حاكي از داشتن حق مالكيت زن در دين اسلام است. در قرآن، آيات زيادي به اين موارد اشاره شده و مفسران و متخصصان علم فقه و تفسير، آن را از زواياي گوناگون به بحث و بررسي گرفتهاند كه ازجمله ميتوان به دو مفسر نامدار جهان اسلام، علامه طباطبايي از مفسران اماميه و رشيد رضا از مفسران عامه اشاره كرد. بحث و بررسي در اين موضوع، از ضرورت و اهميت قابلتوجهي برخوردار است؛ زيرا آشنايي زن از حقوق مالي خودش ميتواند بسياري از شبهات و بدبينيها نسبت به اسلام را برطرف كرده و مشكلات زيادي كه در اثر عدم آگاهي زن از حقوق مالياش پديد ميآيد را كاسته و وي را نسبت به حقوق و اختيارات زندگياش هوشيارتر و قدرت انتخاب و دامنه آن را ارتقا دهد.
براين اساس، نوشتار حاضر با روش توصيفي – تحليلي، ديدگاههاي اين دو مفسر را بهصورت تطبيقي موردبررسي قرار داده و به خوانندگان اين ارمغان را ميدهد كه پژوهشهايي كه بهصورت تطبيقي ميان دو ديدگاه تفسيري انجام ميشود؛ زاويه حقوق مالي زن را گستردهتر از پژوهشهاي تكبعدي ارائه داده و ايشان را از احاطه علمي بيشتري از تعاليم اسلام بهرهمند ميكند.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : مرکزی
- : ساوه
- : مرکزی - ساوه - مدرسه علمیه تخصصی ریحانة الرسول «علیها السلام»