کتابخانه دیجیتالی دید

شناسه محتوا : 12957

1394/12/06

تعداد بازدید : 1479

  • : کتابخانه دیجیتالی دید
  • : کتاب دیجیتال
  • :

معرفی

دید؛ کتابخانه دیجیتالی مبتنی بر وب در حوزه تخصصی «امور بین‌الملل و علوم سیاسی» می‌باشد. این کتابخانه با حمایت موسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی تهران، که موسسه‌ای غیردولتی و فعال در زمینه پژوهش‌های مربوط به امور بین‌الملل می‌باشد توسعه یافته است.

کتابخانه دیجیتالی دید با هدف ایجاد دریچه‌ای به‌سوی جریان پرشتاب اطلاعات و مجرایی برای تعامل اندیشمندان، متخصصان، دانشجویان و کلیه علاقمندان به حوزه تخصصی فوق‌الذکر به گردآوری، سازمان‌دهی و اشاعه کلیه مدارکی که دارای اطلاعات مفید و علمی در زمینه موردنظر می‌باشند، می‌پردازد.‏

اهداف

۱. ایجاد سیستمی جامع و هوشمند جهت ارائه خدمات اطلاع‌رسانی به اندیشمندان، پژوهشگران، محققان و کارشناسان، دانشجویان، دانش‌آموزان و دیگر علاقه‌مندان.

۲. تسهیل در دسترسی به اطلاعات و ارائه سایر خدمات مربوط به امور اطلاع‌رسانی در زمینه‌های مورد نظر

۳. ارائه خدمات با شعار از همه‌جا و همه‌وقت و با کمترین امکانات

۴. ارائه خدمات گوناگون اطلاعاتی به‌صورت تخصصی در امور بین‌املل، با سرعت، دقت و نهایتا کیفیت بالا

۵. تهیه اصطلاح‌نامه تخصصی در امور بین‌الملل به‌صورت دیجیتالی و به زبان فارسی

۶. ایجاد ابزارهای جستجوی ساده و پیشرفته اطلاعات به‌صورت هوشمند‏

 

 

مزایای کتابخانه دیجیتالی دید

دید امکان دسترسی سریع و آسان بیست و چهار ساعته به هزاران مدرک را در سراسر سال برای کاربران خود فراهم میاورد. همانگونه که در بخش منابع دید توضیح داده خواهد شد، بخش قابل توجهی از این مدارک، مقالات و انتشارات به زبانهای مختلف دنیا می باشند که همگی به زبان فارسی چکیده نویسی شده و در دسترس علاقمندان قرار گرفته اند.‏

امکانات و ابزار دید

خروجی‌های نهایی پروژه کتابخانه دیجیتالی دید، سه نرم‌افزار کاربردی مبتنی بر وب می‌باشد که منتهی به تولید سه وب سایت کاربردی برای استفاده کاربران و کارمندان این کتابخانه شده است. این نرم‌افزارها شامل موارد ذیل می‌باشند:‏

۱. نرم‌افزار خدمات اطلاعاتی
این نرم‌افزار با هدف استفاده توسط کاربران و مشتریان موسسه و ارائه خدمات اطلاعاتی به آن‌ها تهیه شده است که از طریق تارنمای دید به آدرس ‏‎ http://www.did.irدر شبکه جهانی اینترنت قابل دسترسی می‌باشد.

۲. میز کار دیجیتالی (نرم‌افزار جامع تولید)
کارمندان کتابخانه دیجیتای دیدو موسسه تهران جهت تولید، گردآوری، فهرست‌نویسی، مدیریت و انتشار اطلاعات به صورت دیجیتال از این نرم‌افزار استفاده می‌کنند. قابلیت مهم این نرم‌افزار امکان استفاده آن از طریق اینترنت می‌باشد که گامی مهم در جهت تحقق هدف عالی اداره و کارمند مجازی در موسسه تهران می‌باشد. ‏


۳. نرم‌افزار مدیریت درگاه
در موسسه تهران برای مدیریت و سازمان‌دهی اطلاعاتِ تولید و جمع‌آوری شده به روش سلسله مراتبی، با به کارگیری شیوه‌ای ابتکاری و مبتنی بر اصطلاح‌نامة تخصصی امور بین‌الملل از این نرم‌افزار استفاده می‌شود.
کلیه برنامه‌نویسی‌ها و ارائه پشتیبانی نرم‌افزارهای «دید» مطابق با آخرین استانداردهای کتابخانه‌های دیجیتالی دنیا هم‌چون ‏DC-Lib‏ و ‏MODS‏ و ‏METS‏ صورت گرفته است.‏

منابع و مدارک دید

دید به گردآوری و ساماندهی انواع مدارکی که دارای اطلاعات مفید در زمینه امور بین‌الملل و علوم سیاسی می‌باشند می‌پردازد. بالغ بر ۲۲ نوع مدرک توسط کتابخانه دیجیتالی دید ارائه می‌شود که شامل مواردی چون، کتاب، مقاله، تحلیل خبری، تحقیق و پژوهش، شخصیت‌ها، سازمان‌ها و مراکز، گزارش، پایان‌نامه، مصاحبه، نقشه، نقد و بررسی، همایش و غیره می‌باشد.


منابع اطلاعاتی که کتابخانه دیجیتالی دید جهت تهیه و تولید اطلاعات مورد استفاده قرار می‌دهد عبارت‌اند از:

  • محصولات اطلاعاتی و تولیدات معتبر و در دسترس موجود در شبکه اینترنت
  • بانک‌های اطلاعاتی موسسات مطالعاتی و تحقیقاتی ایران و جهان
  • محصولات اطلاعاتی تولید شده در خود کتابخانه دیجیتالی دید و موسسه تهران‏
  • نشریات داخلی و خارجی
  • کتاب‌های داخلی و خارجی

استفاده از این منابع از طریق خرید، عضویت، تبادل و برداشت آزاد از محصولات تولید شده آن‌ها انجام می‌پذیرد.


خدمات

با توجه به منابع مورد استفاده و مدارک و توانایی‌های موجود، کتابخانه دید خدمات خود را در سه بخش دید و شما، ما و شما، همه با هم  ارائه می‌نماید. لازم به توضیح است که از سه قسمت مذکور در حال حاضر تنها بخش «دید و شما» آماده ارائه خدمات است و سایر بخش‌ها به مرور زمان فعال خواهند شد.

 

دید و شما

دید و شما، شامل آن بخش از خدماتی است که طراحان دید جهت پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی از پیش تعریف شده کاربران در نظر گرفته‌اند. این موارد عبارت‌اند از:

تازه‌ها

این بخش شامل فهرست آخرین مدارک و اطلاعات ذخیره و سازماندهی شده در کتابخانه دیجیتالی دید بر اساس نوع آن‌ها می‌باشد. ‏

مهم‌ترین مدارکی که در این بخش مرتبا روزآمد شده و معرفی می‌گردند عبارتند از:

مقالات

در این قسمت مقالات ارزشمند روزنامه‌ها و نشریات تخصصی داخلی و خارجی ذخیره و ارائه می‌گردند. در حال حاضر مقالات بیش از ۲۰ نشریه داخلی و 15 نشریه تخصصی خارجی که از طریق اشتراک دردسترس کتابخانه دیجیتالی دید قرار می‌گیرد و ۵ نشریه رایگان پس از چکیده‌نویسی فارسی و انجام عملیات آماده‌سازی در کتابخانه دید ذخیره می‌گردد.

 

تحلیل و بررسی

این مجموعه مدارک از جمله انتشارات موسسه تهران می‌باشند. پژوهشگران و کارشناسان موسسه تهران با بررسی آخرین تحولات جهان که به نحوی بر روابط خارجی و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران تأثیرگذار می‌باشد، به ارائه پیشینه این تحولات پرداخته و با تحلیل ابعاد مختلف هر رویداد نظرات کارشناسی خود را ارائه می‌نمایند.

 

اخبار جهان

این گزارش‌ها نیز دسته‌ای دیگری از محصولات موسسه تهران می‌باشند. هر گزارش خبری به نقل و بررسی رویدادی مهم از دید خبرگزاری‌های معتبر، رسانه‌ها و شخصیت‌های جهان پرداخته، تصویری جامع از نقطه‌نظرات مختلف در رابطه با رویداد مزبور را برای کاربران فراهم می‌آورد.

 

معرفی کتاب

این بخش به ارائه معرفی مختصر و فهرست مطالب آخرین و یا ارزشمند‌ترین کتب منتشر شده در سال‌های اخیر در زمینه امور بین‌الملل می‌پردازد.

 

معرفی همایش‌ها

اطلاعات مربوط به همایش‌های مرتبط به زمینه‌های تخصصی مربوط به کتابخانه که در آینده برگزار می‌گردند و یا گزارش نتایج حاصل از کنفرانس‌های برگزار شده در گذشته جهت توجه علاقه‌مندان در این قسمت ارائه می‌گردد.

 

پژوهش‌های جهان

در این قسمت از کتابخانه، پروژه‌های پژوهشی مربوط به ابعاد مختلف امور بین‌الملل از امور نظامی و دفاعی گرفته، تا امنیت و اقتصاد و... که در مراکز تحقیقاتی جهان انجام شده ابتدا به اختصار معرفی گشته و سپس دستاورد آن به‌صورت مشروح ارائه می‌شود.

 

درگاه دید

تهیه اصطلاح‌نامه تخصصی امور بین‌الملل؛ در سه بخش، موضوعات، راهنماها، کشورها و گروه‌های کشوری و دسته بندی مدارک موجود، در قالب شاخه‌ها و زیرشاخه‌های تحت پوشش هر یک از آن‌ها، از مهم‌ترین و برجسته‌ترین قابلیت‌های کتابخانه دیجیتالی دید بوده و به کاربر امکان جستجو و مرور سلسله مراتبی مدارک را در مورد یک موضوع خاص می‌دهد.

موضوعات

در این بخش جمع‌آوری و سازماندهی انواع مدارک مختلفی چون کتاب، مقاله، گزارش، تحلیل خبری و غیره در موضوعات متنوعی چون اقتصاد و تجارت، فرهنگ و اجتماع، دین و مذهب، تاریخ و جغرافیا و روابط و همکاری‌های بین‌المللی و غیره به صورت موضوعی صورت گرفته است.

 

کشورها و گروه‌های کشوری

این دسته‌بندی با هدف سازمان‌دهی مدارک بر اساس کشور و گروه‌های کشوری مختلف چون آسیا، اروپا، سازمان‌های منطقه‌ای، مناطق ژئوپولیتیک، کشورهای هم دین و هم‌نژاد،‌ و غیره انجام گرفته و از طریق آن می‌توان به اطلاعات مرتبط با یک گروه کشوری و یا کشور خاص دسترسی پیدا کرد.

 

راهنماها

این بخش که از نقاط قوت کتابخانه دیجیتالی دید می‌باشد، در حال ارائه و تکمیل راهنمای کاملی از اشخاص، رسانه‌ها، سازمان‌های بین‌المللی، موسسات تحقیقاتی، کنفرانس‌ها و غیره می‌باشد. به کمک آن می‌توان به اطلاعات ارائه شده در مورد هر یک از این موارد دسترسی پیدا کرد.

این سه بخش (موضوعات، کشورها و گروه‌های کشوری، راهنماها) درمجموع به ۳۵ شاخه اصلی مرتبط با امور بین‌الملل تقسیم شده‌اند که هر یک از آن‌ها خود دارای تقسیم‌بندی‌های فرعی دیگر می‌باشند. این مجموعه از موضوعات و اصطلاحات تاکنون به ۱۳۰۰ تقسیم فرعی گسترش پیدا کرده و هم‌چنان در حال توسعه می‌باشد. ‏

جستجو

جستجو و بازیابی متن کامل مدارک، با توجه به کلیدواژه‌(های) مورد نظر کاربر از دیگر خدمات ارائه شده در بخش دید و شما می‌باشد. امکان جستجوی پیشرفته و ترکیبی در بخش‌های مختلف یک مدرک چون؛ عنوان، نام نویسنده، مترجم، تاریخ انتشار، موضوع، چکیده و ... از دیگر قابلیت‌های این بخش است. ‏

 

خبرنامه

مدیریت کتابخانه دیجیتالی دید جهت اطلاع رسانی به مخاطبین خود درباره آخرین تغییرات بوجود آمده یا مدارک افزوده شده به این کتابخانه خبرنامه "چشم انداز دید" را منتشر می نماید. در این خبرنامه اطلاعات اساسی مربوط به آخرین مدارک منتشر شده چون عنوان، پدید آورنده، ناشرو تاریخ و محل نشر، چکیده، موضوعاتی که مدرک مورد نظر زیر آنها طبقه بندی شده است و کد بازیابی را به اطلاع علاقمندان به استفاده از این کتابخانه می رساند. ‏

 

خدمات آتی‏

ما و شما

این بخش از خدمات، در حقیقت پل ارتباطی بین کاربران دید با مسئولین این کتابخانه است. هدف این بخش پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی تعریف نشده کاربران و هم‌چنین راهنمایی آن‌ها در استفاده کاربردی از کتابخانه دید می‌باشد. خدماتی که در بخش‌های مختلف ما و شما ارائه خواهد شد عبارتند از:

پرسش و پاسخ

پاسخ‌گویی به پرسش‌های مختلف کاربران توسط کارشناسان زمینه مورد نظر هدف این بخش می‌باشد.

 

سوالات متداول

طرح پرسش و پاسخ‌هایی که در زمینه امور بین‌الملل و علوم سیاسی به‌طور مکرر توسط علاقه‌مندان آن پرسیده می‌شود، مورد نظر این بخش است.

 

مشاوره

ارائه مشاوره‌های تخصصی و پاسخ‌گویی به نیازهای مفصل اطلاعاتی کاربران مدنظر این بخش است.

 

کمک

راهنمای کاربردی، استفاده از امکانات و قابلیت‌های مختلف در بخش‌های گوناگون کتابخانه دیجیتالی دید در این بخش ارائه شده است. ‏


همه با هم

ایجاد محیطی برای تعامل کاربران با یکدیگر به منظور تبادل اطلاعات علمی ـ تخصصی؛ از جمله اهداف همه با هم است. خدماتی که در این بخش ارائه می‌شود شامل موارد زیر خواهد بود:

 

سمینارهای مجازی (مبتنی بر متن)

ارائه و برگزاری سمینارهای مجازی (مبتنی بر متن) در عناوین و موضوعات مختلف از امکانات اصلی این بخش می‌باشد.

کلیه کاربران با استفاده از امکانات این سیستم می‌توانند درخواست برگزاری یک سمینار را داده و خود مسئولیت برگزاری آن را به عهده بگیرند. و یا این‌که به عنوان شرکت‌کننده در سمینارهای برگزار شده شرکت نمایند. امکان ارائه مقالات توسط کاربران در هر یک از کنفرانس‌ها و پذیرفتن و رد هر یک از این مقالات توسط برگزارکننده آن از دیگر امکانات این بخش می‌باشد.

همچنین در این بخش امکان ارتباط متنی هم‌زمان و زنده بین کاربران فراهم خواهد بود.

 

مباحثات گروهی

ارائه خدمات گروه‌های پست‌ الکترونیکی و مدیریت آن برای تعامل کاربران با یکدیگر و بحث و تبادل نظر در زمینه‌های مورد نظر، هدف این بخش است.